Protestele împotriva guvernului de la Teheran se întețesc în toată țara. Mișcările de stradă au izbucnit după ce poliția a ucis în bătaie o tânără care nu purta corect hijabul, vălul pe care femeile musulmane sunt obligate să-l poarte pe cap. Protestatarii au preluat controlul asupra unei zone mari din Oshnavieh, aflat în apropierea Irakului, în timp ce președintele Ebraim Raisi a amenințat cu pedepse pe toți cei care pun în pericol securitatea țării.
Protestatarii din Iran au preluat controlul asupra unei părţi importante dintr-un oraș din vestul țării, Oshnavieh. Acesta este situat în apropiere de frontiera cu Irakul, conform informațiilor publice. Proteste masive au loc, în aceste zile, în întreaga țară, iar cel puțin 35 de persoane au fost ucise în ciocnirile cu autoritățile.
„Televiziunea de stat a anunțat vineri seară că numărul persoanelor care au murit în recentele revolte din țară a crescut la 35", a transmis Borna News, agenția de presă legată de Ministerul iranian al Sportului.
Potrivit informaţiilor apărute în spațiul public, protestatarii din Oshnavieh au scos forţele de securitate în afara oraşului, după mai multe zile de ciocniri violente. Informația a fost dezmințită, însă de o publicație guvernamentală care susține că oraşul este încă sub controlul autorităților.
Armata iraniană a amenințat vineri că va „lupta cu dușmanii” pentru a asigura securitatea și pacea în țară.
Președintele Iranului cere pedepse pentru protestatari
Președintele Iranului Ebrahim Raisi a spus sâmbătă că autoritățile statului trebuie să „gestioneze în mod decisiv pe cei care se opun securității și liniștii țării”. Declarațiile lui Raisi au fost făcute în cadrul unui apel telefonic de condoleanțe către familia unui agent de securitate ce ar fi fost înjunghiat mortal de protestatari.
Revoltele din iran au izbucnit după ce o tânără, Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost omorâtă în bătaie de autorități pe motiv că nu purta haine potrivite. Tânăra a fost luată de forțele de securitate care aplică strictul cod vestimentar al Republicii Islamice, de lângă familie și urcată într-o dubă. Incidentul s-a petrecut pe 13 septembrie la Teheran.
Ea a fost bătută de polițiști, în timp ce era transportată, iar trei zile mai târziu a murit în vreme ce era internată în spital pentru îngrijiri. Moartea ei a provocat o amplă mișcare de protest în Iran, în marile orașe, în special pe timpul nopții. Mai multe femei susținute de bărbați au ieșit în stradă împotriva autorităților religioase care controlează țara. Multe dintre ele și-au tăiat părul în semn de protest.
În Republica Islamică Iran, femeile trebuie să își acopere părul și nu au voie să poarte haine scurte sau strâmte sau blugi rupți.
Ministrul de Interne protejează forțele de ordine
Vineri seara, ministrul de interne Ahmad Vahidi a încercat să calmeze situația susținând că Mahsa Amini nu a fost bătută de forțele de ordine.
„S-au primit rapoarte de la organismele de monitorizare, au fost intervievați martori, au fost examinate înregistrări video, au fost obținute avize medico-legale și s-a constatat că nu a existat nicio bătaie”, a declarat Vahidi la televiziune.
Potrivit acestuia, guvernul iranian investighează „cauza morții lui Mahsa Amini (dar) trebuie să așteptăm avizul final al medicului legist, care necesită timp”. Vahidi i-a criticat pe „cei care au luat poziții iresponsabile, (...) și au incitat la violență”, acuzându-i că „ascultă de SUA, de țările europene și de grupurile antirevoluționare”.
Declarațiile sale nu au fost convingătoare, astfel că protestele au continuat și în această zi, cu o intensitate și mai mare.