Protestele angajaţilor Oltchim, stinse cu salariile restante
- Căt ălin Antohe
- 9 iunie 2011, 23:56
Angajaţii Oltchim au început să aibă emoţii tot mai mari pentru plata salariilor, care se face după ce se anunţă proteste.
Acţiunile anunţate pentru astăzi au avut drept rezultat plata, în ultima clipă, a lefurilor restante de pe 25 mai 2011, după ce un protest similar, anunţat pentru săptămâna trecută, fusese dezamorsat prin achitarea salariilor restante de pe data de 10 mai.
Principala cauză a greutăţilor Oltchim este managementul neperformant. În ciuda faptului că Oltchim are potenţialul de a fi profitabilă, susţin specialiştii în petrochimie, conducerea executivă a combinatului nu a reuşit să facă din această societate comercială una cu adevărat competitivă.
Pierderi de zeci de milioane de euro
Directorul general Constantin Roibu ne-a declarat telefonic: "Am plătit salariile restante de pe 25 mai 2011, nu va fi niciun protest". El nu a comentat, însă, cauzele întârzierii.
În ultimii ani, Oltchim a ajuns pe marginea prăpastiei, pierderea netă anuală a combinatului fiind de zeci de milioane de euro din 2007 încoace, în ciuda realizării unor investiţii substanţiale. Chiar şi în perioada în care economia românească "duduia", cum spunea premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, managementul neperformant a dus Oltchim la pierderi nete de aproape 90 de milioane de euro pe parcursul anilor 2007 şi 2008.
Cifrele de mai sus, susţin specialiştii, sunt o consecinţă a lipsei unui plan de dezvoltare care ar fi putut duce, în perioada anterioară crizei, la dezvoltarea portofoliului de produse şi la îmbunătăţirea situaţiei Oltchim.
Aşa a procedat, de pildă, combinatul Borsodchem, concurentul din Ungaria, care a obţinut un profit net de 80 de milioane de euro în 2008, an în care Oltchim a înregistrat pierderi de 61 de milioane de euro (234 milioane de lei).
Managementul ultimilor 20 de ani al combinatului din Râmnicu Vâlcea a supravieţuit şi graţie unui lung şir de finanţări de la buget, scutiri de plata TVA ori reeşalonări ale datoriilor la buget. 763 de milioane de lei au fost pierderile nete înregistrate de Oltchim între 2007 şi 2010