Proteste violente în Rusia: Comisariatele militare, incendiate cu cocktailuri Molotov. Rușii, revoltați de recrutările decise de Putin

Proteste violente în Rusia: Comisariatele militare, incendiate cu cocktailuri Molotov. Rușii, revoltați de recrutările decise de Putin Sursă: Szabolcs Stieber | Dreamstime.com

Războiul din Ucraina dă naștere unor proteste neobișnuite chiar în Rusia. După o lungă perioadă din istorie în care tancurile rusești au fost ținta cocktailurilor Molotov, autori ruși necunoscuți au efectuat, în luna mai 2022, atacuri cu dispozitivul numit și „bombă cu petrol” sau „bombă cu benzină” asupra mai multor comisariate militare din Rusia. Probabil, acțiunile lor au făcut parte dintr-un protest față de mobilizarea forțelor armate ruse, a informat Institutul pentru Studiul Războiului.

Proteste neobișnuite împotriva războiului din Ucraina au loc în Rusia, ultimul dintre ele implicând atacuri cu cocktailuri Molotov asupra comisariatelor militare din întreaga țară, a informat Institutul pentru Studiul Războiului în actualizarea de vineri, 20 mai, privind conflictul militar.

Timp de aproape un secol, cocktailul Molotov - denumit și „bombă cu petrol” sau „bombă cu benzină” - a fost cea mai accesibilă armă pentru interlopii care luptau împotriva unui inamic superior din punct de vedere tehnologic. Cocktailurile Molotov sunt mult mai eficiente decât pietrele, dar nu mult mai greu de procurat.

Comisariate militare, incendiate cu cocktail Molotov

Presa din Rusia a raportat acte deliberate de incendiu la comisariatele militare, în perioada 4-18 mai 2022, în trei localități din regiunea Moscovei: Omsk, Volgograd, regiunea Reazan și districtul autonom Khanty-Mansi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful adjunct al operațiunilor principale ale Statului Major General ucrainean, Oleksiy Gromov, a declarat că au existat cel puțin 12 cazuri de incendiere deliberată împotriva comisariatelor militare în total. Cinci au avut loc săptămâna trecută.

Oficialii ruși au prins în flagrant delict doi tineri în vârstă de 16 ani într-o localitate din regiunea Moscova, ceea ce sugerează că cetățenii ruși sunt probabil responsabili pentru atacurile asupra comisariatelor militare.

Scurtă istorie a cocktailurilor Molotov

În altă ordine de idei, tancurile rusești au fost mult timp ținta cocktailurilor Molotov. Rebelii naționaliști de dreapta din Războiul Civil Spaniol au folosit pentru prima dată bombe cu petrol în anul 1937 împotriva tancurilor sovietice furnizate guvernului republican. Într-o confruntare la care a asistat un general de brigadă britanic, bombele artizanale au reușit să distrugă nouă tancuri. Curând, armata republicană și brigăzile internaționale care luptau alături de ea le-au folosit și ele.

Poporul finlandez a fost cel care a inventat numele armei. Când forțele sovietice au atacat Finlanda în 1939, Viaceslav Mikailovici Molotov, ministrul de externe al lui Stalin, a susținut că avioanele de război transportau alimente în țară, nu că aruncau bombe. Finlandezii au răspuns numind bombele „coșurile de pâine ale lui Molotov” și s-au oferit să ofere băuturi - sau cocktailuri - pentru a le însoți. Fabricile de băuturi alcoolice de stat trecuseră deja de la producția de vodcă la prepararea unor cantități mari de dispozitive incendiare improvizate, pe care trupele finlandeze le-au folosit cu mare efect împotriva blindatelor sovietice. Numele de „cocktail Molotov” a rămas și s-a răspândit rapid în întreaga lume.

Forme inedite de protest în Rusia

Potrivit raportului furnizat de Institutul pentru Studiul Războiului, acțiunile rușilor reprezintă - probabil - o formă de protest împotriva războiului din Ucraina. De altfel, presa internațională a documentat și cazul unui cetățean rus care, curajos, a scris numele orașelor ucrainene atacate de forțele armate ruse pe pereții clădirii sale - tot în formă de protest.

Mariupol, Bucea, Herson și Cernihiv sunt toate enumerate pe pereții proprietății sale. Aceasta este o „modalitate de a face loc informației”, a spus el jurnaliștilor străini, explicând că populația rusă este manipulată din acest punct de vedere.

Dar, „oamenii încep să-și dea seama că ceea ce se întâmplă cu adevărat este o calamitate”, a spus el.