Mii de oameni au protestat la Praga după ce prețurile la energie au explodat în Cehia, iar inflația a ajuns la 18%. Manifestanții au cerut demisia guvernului, ieșirea țării din UE, dar și discuții cu Rusia în ceea ce privește aprovizionarea țării cu gaze naturale.
Mii de persoane au ieșit vineri în stradă la Praga și au cerut demisia guvernului de centru-dreapta și organizarea de alegeri anticipate. În plus, protestatarii au criticat sancțiunile impuse Rusiei de Occident și au cerut autorităților să poartă discuții cu Moscova în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze a țării, relatează AFP.
Mesaje antieuropene
Protestul a fost al treilea organizat în ultima perioadă de grupări politice de extremă dreapta şi Partidul Comunist. Grupul care a organizat manifestaţia, „Republica Cehă mai întâi!“ este împotriva Uniunii Europene şi alianţei NATO şi doreşte ca ţara, cu 10,7 milioane de locuitori, să fie neutră din punct de vedere militar.
Protestatarii au agitat drapelele naționale și au scandat "Demisia, demisia!". Ei au afișat și pancarte cu mesaje care îndemnau la ieșirea Cehiei din UE și NATO. „Aceasta este o nouă renaştere naţională, iar scopul său este ca Republica Cehă să fie independentă", a declarat unul dintre organizatorii protestului, Ladislav Vrabel.
Măsuri pentru limitarea prețurilor
Preţurile ridicate la energie pe fondul războiului din Ucraina au pus presiune asupra guvernelor din întreaga Europă. Majoritatea statelor au luat măsuri care să atenueze efecetele majorărilor auspra populației. În Cehia, inflația a ajuns la 18%, una dintre cele mai mari din Europa.
Guvernul ceh, condus de premierul Petr Fiala, a aderat la sancţiunile UE împotriva Rusiei şi a adoptat o poziţie fermă în privinţa invaziei ruse în Ucraina. Executivul de la Praga a luat o serie de măsuri, inclusiv acordarea de ajutoare financiare pentru companii şi plafonarea preţului la curentul electric pentru gospodării, potrivit Agerpres.
În ultimele două săptămâni au fost proteste în mai multe state europene. Oamenii au cerut limitarea prețurilor la energie și salarii mai mari. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Franța, Germania, Grecia sau Ungaria. Până acum, doar în Cehia, manifestanții au cerut ieșirea țării din UE. Cehia deține în prezent președinția Uniunii Europene.