PROTESTE la Penitenciarul Colibași. Urmează PICHETAREA Ministerului Justiției. Sindicaliștii cer demiterea Ralucăi Prună

PROTESTE la Penitenciarul Colibași. Urmează PICHETAREA Ministerului Justiției. Sindicaliștii cer demiterea Ralucăi Prună

Circa 100 de angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) protestează în fața Penitenciarului Colibași și a Penitenciarului - Spital Colibași. Sindicaliștii transmit că protestul are ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă, eliminarea deficitului de penitenciar, a inechităților salariale și cer demiterea ministrului Raluca Prună pentru incompetență. Sindicatul Omnia transmite că vor urma proteste în fața penitenciarelor de la Târgșor, Miercurea Ciuc, și Oradea iar săptămâna viitoare mișcările de protest se vor muta în fața Administrației Naționale a Penitenciarelor și a Ministerului Justiției.

Agenții și ofițerii de penitenciare care protestează în fața  Penitenciarului Colibași și a Penitenciarului - Spital Colibași au notificat deja angajatorul referitor la refuzul de a presta ore suplimentare, iar penitenciarele încep să se blocheze, transmite Sindicatul Omnia, din cadrul ANP. Conform aceleiași surse, săptămâna viitoare fiecare angajat va depune plângeri prealabile împotriva directorilor de penitenciare, aceștia fiind amenințați de mii de procese în contencios administrativ și de plângeri penale.

Personalul ANP repoșează ministrului Raluca Prună lipsa de profesionalism în gestionarea problemelor sistemului penitenciar și lipsa de interes pentru condițiile de lucru ale personalului care lucrează exact în aceleași condiții mizerabile pe care le deplânge, ori de câte ori are ocazia, în cazul deținuților.

„Sunt deja peste 1,5 milioane de ore suplimentare, iar directorii penitenciarelor și Administrația Națională a Penitenciarelor au luat deja măsura amânării acordării unor concedii și au notificat beneficiarii de forță de muncă referitor la posibilitatea iminentă a sistării colaborării din lipsă de personal. Potrivit estimărilor ANP există un deficit de 8.000 de angajați la nivelul sistemului penitenciar”, se arată în comunicatul sindicatului Omnia.

Protestatarii susțin că ministrul justiției refuză să pună în aplicare măsuri salariale compensatorii aprobate de Guvern pentru tot sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională, deși legea (OUG 20/2016) face referire expresă la angajații penitenciarelor ca și beneficiari, pretextând că încă nu s-a hotărât și cerând -  în mod repetat -  termene pentru a lua o decizie, deși termenul de aplicare este depășit.

Sindicaliștii avertizează că protestele angajaților din penitenciare vor continua până la soluționarea revendicărilor. Personalul continuă sa refuze sa efectueze ore suplimentare, iar săptămâna viitoare vor fi organizate alte proteste in fata penitenciarelor. Începând cu jumătatea lunii octombrie protestele se vor muta în fața Administrației Naționale a Penitenciarelor și a Ministerului Justiției.