Ce a cerut Diaconescu Ministerului Economiei

Ce a cerut Diaconescu Ministerului Economiei

Sute de muncitori s-au adunat astăzi în curtea combinatului Oltchim pentru a protesta. Între timp, la începutul şedinţei de guvern, premierul Ponta şi-a vărsat supărarea pe şeful oficiului pentru privatizare, Remus Vulpescu, acuzat că vorbeşte prea mult şi explică prost.

UPDATE: 14.15 Avocaţii lui Dan Diaconescu au depus 21 de propuneri de modificare a actualului draft al contractului de privatizare şi 15 prevederi noi.

Printre principalele revendicări este precizarea modalităţii prin care poate fi preluată Arpechim de la Petrom. Totodată, se solicită precizarea datoriilor pe care le are Oltchim. Avocaţii cer ca statul să garanteze că acestea datorii nu vor creşte sau că nu va fi depusă o cerere de insolvenţă din partea creditorilor la care statul are acţiuni. În plus, Dan Diaconescu a cerut statului să plătească salariile angajaţilor Oltchim, până la semnarea contractului de privatizare.

UPDATE 13.20 "Am fost în Germania, am fost în Franţa, apoi în Spania şi în Monaco, astăzi în Austria şi acum am revenit acasă. Acum am o întâlnire foarte importantă", a spus Dan Diaconescu astăzi, la întoarcerea în România.

Diaconescu nu a menţionat dacă va avea o întâlnire la ambasada SUA.

"Dacă statul vrea să închidă combinatul noi vom căuta să cumpărăm la preţuri cât mai mici şi să vindem la preţ cât mai mare şi să facem cât mai mult profit la Oltchim", a spus acesta.

Acesta a spus că vrea să strângă fonduri suficiente pentru Tarom şi CFR. Şi mai apoi pentru Nuclearelectrica şi Hidroelectrica.

"Coinvestitorul meu este poporul român. Vrem să facem o surpriză şi mai plăcută poporului şi în cazul Tarom şi CFR", a completat Diaconescu.

UPDATE: 13.01 "Negocierile pe tema Oltchim se poartă la nivel de echipe. Noi nu ne prevalăm de faptul că lipseşte domnul Diaconescu şi domnul Vulpescu. Prezenţa dumnealor este necesară când se ia o decizie", a spus avocatul lui Dan Diaconescu. Acesta a mai spus că avionul în care se află Dan Diaconescu va ateriza în câteva minute.

UPDATE: 12.26 Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, se află în prezent la Ministerul Economiei. O posibilă temă de discuţie poate fi privatizarea Oltchim, potrivit Ştirile Pro TV.

Potrivit lui Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, compania TISE, parte a gigantului rus Gazprom, a fost cea care a fost interesată de achiziţia Oltchim. Cu toate acestea, pe data de 17 septembrie, după ce cumpărase un caiet de sarcini, a anunţat Guvernul că nu va mai participa la licitaţie, dar îşi păstrează interesul pentru Oltchim, a spus ieri premierul Victor Ponta.

Premierul a mai spus că dacă Dan Diaconescu nu va prezenta luni banii pentru achiziţia Oltchim, atunci combinatul va intra în administrare specială, urmând că o nouă licitaţie, "de data aceasta cu investitori serioşi", să aibă loc în minim şase luni.

O posibilă temă de discuţie ar putea fi şi plecarea companiei ruse Mechel din România, anunţată astăzi de presa rusă. UPDATE 12.00: La începutul şedinţei săptămânale de guvern, premierul Victor Ponta l-a ameninţat din nou pe şeful OPSPI, Remus Vulpescu. "Domnul Vulpescu să facă bine să explice foarte clar, să vorbească mai puţin şi să explice mai mult. Dacă poate, dacă nu găsim alt şef la OPSPI, care poate să explice mai clar", a declarat Ponta. UPDATE: Mai multe persoane au devenit violente, iar jandarmii au izolat câţiva bărbaţi. Muncitorii de la Oltchim nu şi-au primit salariile, iar soarta combinatului din Râmnicu-Vâlcea este în continuare sub semnul întrebării. Dan Diaconescu nu a semnat actele de vânzare-cumpărare a Oltchim, iar amânările îngreunează şi mai mult situaţia combinatului. Aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele, în faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii anunţând că vor renunţa la proteste doar în momentul în care va fi reluată producţia combinatului, iar ei îşi vor primi salariile restante.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat. De asemenea, câteva sute de angajaţi ai Arpechim protestează în curtea combinatului.

Astăzi, Teodor Meleşcanu, directorul SIE, a fost chemat la Guvern. De asemenea, Guvernul va ţine astăzi o şedinţă în care va fi discutată şi situaţia Oltchim, respectiv un plan B pentru combinatul de la Râmnicu-Vâlcea. 

CITIŢI ŞI:

  • Dan Diaconescu joacă dur. Cere anularea unei datorii de jumătate de miliard de lei a Oltchim către stat
  • Daniel Dăianu: "Diaconescu nu trebuia să se califice la licitaţia Oltchim"
  • Cum a fost posibil: D.D. la Oltchim. Şase erori care au îngropat combinatul
  • MRU: Guvernul a încălcat la Oltchim memorandumul de privatizare
  • Blaga, despre Oltchim: Ponta îşi bate joc de un oraş şi de familiile de acolo
  • EVZ a avut dreptate! Remus Vulpescu a recunoscut convorbirea cu reprezentantul FMI pe tema Oltchim

Ne puteți urmări și pe Google News