Proteste cu 140 de morţi în China

Proteste cu 140 de morţi în China

Cel puţin 140 de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 800 au fost răniţi în urma revoltelor de ieri, din provincia Xinjiang, anunţă agenţia China Nouă, citată de AFP.

Sute de arestări

Alte sute de persoane au fost arestate în urma violenţelor care au avut loc în capitala regiunii Xinjiang din nord-vestul Chinei, Urumqi. Protestele au fost declanşate de minoritatea uigură, care numără 8,5 milioane de reprezentanţi în provincia numită. Totul a început cu o manifestaţie paşnică, la care luau parte câteva sute de oameni. Ei ieşiseră în stradă ca să ceară începerea unei anchete în cazul incidentului etnic de la o fabrică din sudul Chinei. Acum o lună, doi muncitori uiguri au fost ucişi într-o bătaie cu alţi muncitori chinezi. Spiritele s-au încins când forţele de ordine au amplasat bariere în stradă.

Manifestanţii violenţi au atacat trecătorii cu cuţite şi bâte, au incendiat tot ce le-a ieşit în cale şi au vandalizat maşini şi magazine. Televiziunea de stat din China a difuzat imagini înficoşătoare cu oameni răniţi întinşi pe stradă plini de sânge, cu maşini în flăcări şi manifestanţi furioşi care aruncă cu pietre în scutieri.

Răzmeriţa s-a încheiat după intervenţia forţelor de ordine. Ca să risipească mulţimea, oamenii legii au folosit gaze lacrimogene. Martorii spun că s-au auzit şi focuri de armă. Potrivit BBC, paguble materiale sunt importante, peste 260 de maşini şi mai mult de 200 de magazine şi case fiind distruse.

"Este cel mai grav incident etnic de la sfârşitul Revoluţiei Culturale (1966-1976), dacă bilanţul victimelor se confirmă", a declarat Nicholas Bequelin, reprezentant al unei organizaţii pentru drepturile omului.

Acuză China de represiune politică şi religioasă

Guvernul chinez a anunţat că violenţele au fost orchestrate de disidenţa uigură din exil. Regiunea a mai avut parte de proteste similare, uigurii denunţând represiunea politică şi religioasă la care sunt supuşi. China susţine însă că acţiunile sale au ca scop combaterea terorismului.

Uigurii sunt locuitori de confesiune islamică şi vorbesc o limbă desprinsă din cea turcă. Violenţele din Urumqi amintesc de mişcările, de anul trecut, din Lhassa, capitala regională a Tibetului. Însă în comparaţie cu Lhassa unde violenţele s-au prelungit, la Urumqi s-a reinstalat calmul. Străzile sunt şi astăzi împânzite de forţe de ordine, iar restricţiile de circulaţie au fost ridicate parţial.  ŞTIRE PUBLICATĂ LA ORA 07:30 ŞI ACTUALIZATĂ LA 14:05

Ne puteți urmări și pe Google News