Evenimentul Zilei > Actualitate > Protest violent la ADP. Directorul Spaţii Verzi, blocat în sediu
Protest violent la ADP. Directorul Spaţii Verzi, blocat în sediu

Protest violent la ADP. Directorul Spaţii Verzi, blocat în sediu

De teama protestatarilor, de azi de dimineaţă, directorul Spaţii Verzi de la Sectorul 1 este captiv în sediul ADP. Peste 300 de angajaţi, şoferi, îngrijitori spaţii verzi şi măturători de stradă, de la Administraţia Domeniului Public Sector 1, protestează în Parcul Kiseleff în faţa sediului ADP Spaţii Verzi. Ei sunt furioşi pentru că şi-au pierdut locurile de muncă şi spun că au fost daţi afară muncitorii, iar şefii au rămas.

Când au văzut că a venit duba poliţiei ca să-l scoată pe director, oamenii au blocat poarta cu o cisternă şi un container şi au scandat "Jos conducerea" şi "Laşul de ce pleacă!". Unii au spus că se vor pune în faţa maşinii şi au fost indignaţi că poliţia a intervenit pentru a-l scoate din sediu pe Directorul Spaţii Verzi, Marian Dinu.
Astăzi este ziua în care salariaţii trebuiau să îşi ia deciziile de preaviz pentru concediere. Însă muncitorii nu au vrut să semneze. "Până nu o să moară cineva nu o să fim băgaţi în seamă", a spus unul dintre protestatari.
Manifestanţii au ţipat şi s-au îmbrâncit cu forţele de ordine. În plus, o femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale. Prietenii femeii au povestit că ea a făcut infarct când a aflat că o să fie dată afară, fiind la a doua criză în trei zile. Pacienta a fost dusă la spitalul Elias cu o ambulanţă. Femeia are cinci copii şi nu are un soţ care să o sprijine.

La ADP sector 1 erau 770 de angajaţi. Dintre ei, au fost daţi afară 670. Din cei 100 rămaşi, 70 sunt directori, funcţionari publici, referenţi şi inspectori. Într-un cuvânt, oameni de birou. Au fost păstraţi doar 30 de muncitori.
"În această dimineaţă a venit inginerul Lucian Bechir şi a început să citească preavizul în care li se spunea că 30% sunt daţi afară. Noi n-am ştiut nimic totul s-a făcut pe ascuns. În preaviz apare că trebuie să dea afară 30%, pe când ei au făcut abuz şi dau afară 90% dintre noi. Nu ne-au spus pe ce criteriu", povesteşte Mariana Dima. 
Ea îl acuză pe directorul Eugen Milea că a făcut mai multe nereguli: le-a oprit tichetele cadou, care erau scrise în contractul colectiv de muncă, prima de vacanţă, sporul de dispozitiv de 25%, iar pe cel de vechime l-a inclus în salariu ca să-l impoziteze. Iar astăzi oamenii au fost obligaţi să predea permisele de transport, deşi o parte din bani erau sportaţi de ei, iar o parte de ADP.
Mariana Dima a încercat să-şi găsească un alt loc de muncă, dar nu a reuşit din cauza vârstei.
"M-am dus la un arab să fac fursecuri, dar mi-a zis ca sunt băbăciune". A vrut apoi să spele vase la un restaurant, dar a fost refuzată tot pe motivul vârstei.
Două firme private ar trebui să preia muncă angajaţilor ADP.
"Pe ei îi aduce fără carte de muncă şi le dă 40 de lei pe zi. Oamenii sunt indignaţi că alţii au venit să le ia munca", mai spune Mariana Dima, care are 305 lei salariu după 30 de ani de muncă.
"N-am avut o zi de medical, o zi de învoire fără salariu sau ore tăiate", spune ea.
"Mai mulţi cu mapa decât cu sapa"
Directorul de la Spaţii Verzi Sector, Marian Dinu, s-a baricadat într-un birou, iar sub geamul lui s-au auzit huiduieli toată ziua. Oamenii spun că el este vinovat pentru că şi-au pierdut locurile de muncă deoarece i-a dat afară pe muncitori şi au rămas şefii. "Mai mulţi cu mapa decât cu sapa", spune un protestatar.
"Ne-au luat sporurile, salariile de merit, bonurile de masă, apoi 25% din salariu şi acum ne mai şi disponibilizeză, ni se impune să plecăm. Am primit preavizul şi noi refuzăm să-l semnăm. Noi vrem sa muncim nu vrem să plecăm", a declarat pentru evz.ro Iuliana Ioniţa, angajată ADP.
Salariile muncitorilor erau foarte mici. De exemplu, Constantin Coman de 56 de ani spune că făcea de toate – încărca gunoi, săpa, planta pomi – şi după 30 de ani de muncă câştigă 517 lei. O altă angajată, o femeie de 30 de ani, câştiga 470 de lei şi are doi copii acasă.
Unii protestatari spun că au primit telefoane de ameninţare de la o şefă de brigadă din ADP Sector 1, care le-a spus că dacă nu opresc protestul vor fi daţi afara fără să mai poată primi indemnizaţie de şomaj, relatează Mediafax.
Angajaţii spun că nu vor să renunţe la protest pentru că nu cred ceea ce spun şefii lor, respectiv că firmele către care au fost externalizate serviciile îi vor angaja, întrucât o parte dintre aceste firme fac deja lucrări la parcurile bucureştene şi folosesc oameni care muncesc cu ziua.
Protestatarii mai spun că aceste firme către care au fost externalizate serviciile aparţin unor şefi din ADP sau din Primăria Sectorului 1.
"Se ştia cine va rămâne în aceste posturi. Ei au ştiut subiectele şi au luat nota 10"
Valeria Chiriutin, inspector de specialitate în ADP Sector 1, în prezent disponibilizată, a declarat pentru evz.ro că firmele private care vor prelua munca celor concediaţi vor fi plătite tot de la bugetul local, dar cu mai mulţi bani. „Se dublează cheltuiala practic. Unde e economia? De ce firmele şi nu ADP-ul?”.

Ea mai spune că din cei 150 de funcţionari ai ADP-ului, au fost daţi afară jumătate în urma unui examen fraudulos. „După examen au rămas în funcţie mamă şi fiică, soţ şi soţie. Şi au fost date afară femei însărcinate. S-au făcut abuzuri”, spune ea, şi completează că vor face apel la justiţie.

„Posturile au fost scose formal (la concurs – n.r.), pentru că se ştia cine va rămâne în aceste posturi. Ei au ştiut subiectele şi au luat nota 10”, mai arată Chiriutin.
Sute de concedieri la ADP
Din cei aproape 770 de angajaţi ai ADP Sector 1, 670 vor fi concediaţi, ceea ce înseamnă că "activitata instituţiei este, în prezent, blocată", a declarat Directorul Administraţiei Domeniului Public Sector 1, Eugen Milea.

Reprezentanţii administraţiei publice din Sectorul 1 au declarat la începutul săptămânii că în total au fost disponibilizate aproximativ 2.300 de persoane.
Cele mai multe reduceri de personal au fost făcute la Administraţia Domeniului Public, Poliţia Comunitară şi Evidenţa Populaţiei, acolo unde au rămas patru persoane care trebuie să soluţioneze aproximativ 400 de cereri în fiecare zi.