Protest pentru apa de izvor de la Băile Olăneşti

Protest pentru apa de izvor de la Băile Olăneşti

Sute de turişti şi localnici din Băile Olăneşti au protestat astăzi în faţa primăriei, nemulţumiţi că izvoarelel minerale sunt păzite de bodyguarzi.

Decizia de a pune izvoarele sub pază a fost luată în urmă cu două săptămâni de concesionar, respectiv femeia de afaceri Maria Tudor. Aceasta a impus atunci o taxă de 6,8 lei pe zi.

Maria Tudor a venit în mijlocul protestatarilor pentru a încerca să explice de ce sunt izvoarele păzite şi de ce percepe o taxă, însă nu a fost lăsată să vorbească. Jandarmi au fost nevoiţi să facă scut viu în jurul ei, pentru a o proteja de mulţimea furioasă care huiduia şi scanda „hoţii, hoţii!“. „Îşi bat joc de noi! Plătim aproape 7 lei pe zi pentru o sticlă de apă, când noi avem pensii de mizerie. Ne-au dat cartele ca pe vremea comuniştilor şi au pus paznic cu baston de cauciuc la intrare. Ruşine să le fie!“, spune Marian Stroie, un pensionar din Braşov.

Cel mai medaliat izvor, închis cu lacatul Cele 16 Izvoarele de la Olăneşti, supranumite şi „izvoarele de aur”, sunt recunoscute pe plan mondial pentru tratarea bolilor gastro-duodenale, hepatice, renale şi alergii de orice fel. Cel mai cunoscut şi medaliat este izvorul 24, pe care Maria Tudor l-a închis pur şi simplu cu cheia. „A închis izvorul 24 cu un grilaj şi a pus lacăt şi paznic la poartă. Nu avea voie să facă aşa ceva. I-am dat amendă de 5.000 de lei pentru că a construit ilegal şi i-am pus în vedere să demoleze construcţia”, susţine Gheorghe Ciucă, primarulul din Băile Olăneşti.

Prefectul de Vâlcea, împreună cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), au încercat să medieze conflictul de la Băile Olăneşti. După mai multe ore de discuţii, concesionarul a fost de acord ca deocamdată să renuţe la taxa ape apă pentru a calma spiritele în staţiune, însă acesta poate să revină asupra deciziei oricând.

„Din punct de vedere legal, concesionarul este liber să valorifice cum vrea apele minerale. Cu cât vinde o cantitatea mai mare, cu atât este mai bine pentru noi, ca stat, pentru că se încasează bani la buget. Acum s-a făcut doar o înţelegere, dar legal nu putem să impunem ceva concesionarului”, susţine Gelu Mărăcineanu, preşedintele ANRM.

PORTOFOLIU Concesiune pentru 20 de ani

Izvoarele minerale din staţiunea Băile Olăneşti au fost concesionate, pe o perioadă de 20 de ani, de firma SC Olăneşti-Riviera SA, societate deţinută de miliardarii TOP 300 Capital, Ion şi Maria Tudor, din Râmnicu-Vâlcea.

Cei doi deţin mai multe hoteluri din staţiunel Băile Olăneşti şi Mamaia, Uzina Mecanică din Râmnicu-Vâlcea, cu o cifră de afaceri în 2008 de 8,9 milioane de euro, mai multe terenuri în zona centrală din Râmnicu-Vâlcea şi un post de televiziune regional.

Ion Tudor, membru PDL, a candidat de mai multe ori pentru un post de senator şi a fost propus pentru ocuparea funcţiei de subprefect de Vâlcea. În prezent, Ion Tudor este directorul Inspectoratului Teritorial în Construcţii Vâlcea.

Ne puteți urmări și pe Google News