Rudele unor pacienţi care au decedat într-un spital din Râmnicu-Vâlcea ori în Salvare, după ce au fost plimbaţi de la un spital la altul cu un diagnostic greşit, au ieşit ieri în stradă pentru a protesta faţă de sancţiunile pe care le-au primit medicii.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de anchetele făcute de Colegiul Medicilor Vâlcea în diferite cazuri de malpraxis, care s-au încheiat doar cu avertismente pentru medicii care au pus diagnostice incorecte sau incomplete. „Medicul nu a păţit nimic“
Medicul Marian Slabu, cel care l-a diagnosticat greşit la începutul acestui an pe sergentul Florea Popescu, care a murit în Salvare în curtea spitalului, s-a ales doar cu o mustrare din partea Colegiului Medicilor. Mai exact, şase luni nu poate participa la niciun concurs pentru ocuparea unei funcţii. „Diagnosticul a fost de laringită acută, iar fratele meu avea epiglotită acută. În certificatul medico-legal se spune că diagnosticul a fost incorect şi tratamentul neadecvat. Cu toate acestea, medicul nu a păţit nimic“, susţine Ana Edu, sora pacientului mort în Salvare.
Ana Deaconescu a murit la sfârşitul anului trecut, după ce a fost plimbată patru ore şi jumătate cu Salvarea de la o secţie a spitalului. „Cu un pic mai multă atenţie şi implicare la diagnosticare şi tratare, cu siguranţă numărul erorilor medicale ar scădea considerabil. Îi rugăm pe medici să îşi dea mai mult silinţa, să renunţe la superficialitate şi aroganţă şi să se implice cu adevă rat în tratarea corectă a pacienţilor care ajung la Urgenţă“, spune Dragoş Deaconescu, fiul femeii decedate.
Deciziile Colegiului Medicilor Vâlcea au fost contestate la Colegiul Naţional al Medicilor, iar în paralel poliţia anchetează cazurile. „Este o cale de atac firească, ştiu că durerea este mare, dar noi analizăm actul medical“, susţine purtătorul de cuvânt Adrian Busu. Protestatarii susţin că îi vor înmâna ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, un memoriu şi că vor ataşa toate documentele din care rezultă clar că, după decesul unui pacient în spital, se fac modificări în foile de observaţii şi în registrele de intrare în spital.