Protest de proporții. Manifestanții au creat un lanț uman
- Dragos Manea
- 24 august 2019, 09:23
Mii de protestatari din Hong Kong şi-au dat mâna cântând şi au format vineri un lanţ uman într-un protest paşnic, după aproape 3 luni de demonstraţii antiguvernamentale.
Manifestanţii, familii tinere sau mai în vârstă, unii mascaţi, alţii folosind şerveţele ca măsură de igienă, şi-au dat mâinile de-a lungul mai multor districte în timp ce alţii afişau bannere ce aduceau mulţumire naţiunilor străine pentru sprijinul acordat „libertăţii şi democraţiei” din Hong Kong, scrie Agerpres.
Această acţiune s-a dorit a fi un ecou al evenimentului organizat pe 23 august 1989, când aproximativ 2 milioane de persoane şi-au unit mâinile de-a lungul celor trei state baltice într-un protest împotriva stăpânirii sovietice şi care a devenit cunoscut drept Lanţul Baltic sau Calea Baltică.
„M-am alăturat Căii Hong Kong pentru că este paşnică”, a declarat Peter Cheung, în vârstă de 27 de ani. "Este cea de-a 30-a aniversare a Căii Baltice. Sper să fie şanse mai mari pentru un ecou internaţional" al protestului din Hong Kong, a spus tânărul protestatar.
Protestul, care a inclus zeci de lumini strălucitoare emise din vârful Stâncii Leului din Kowloon, vizibile din insula principală a Hong Kong-ului, a demonstrat sfidarea evidentă a locuitorilor din Hong Kong faţă de avertismentele privind recurgerea la violenţă, transmise de liderii Partidului Comunist de la Beijing şi de liderului din Hong Kong, Carrie Lam.
Poliţia a fost prezentă în număr redus iar protestul s-a încheiat rapid, la ora locală 21 (13:00 GMT).
Vineri seara, protestatarii planificau de asemenea şi un „test de rezistenţă” al aeroportului în acest week-end, în timp ce alţii, purtând tradiţionalele haine negre, îşi făceau apariţia dinspre oraşul din apropiere Tung Chung, considerat o suburbie a Hong Kong-ului.
Protestele, declanşate de un proiect de lege acum suspendat care ar fi permis extrădările în China continentală, au aruncat fosta colonie britanică în cea mai gravă criză de la revenirea insulei sub conducerea autorităţilor de la Beijing în 1997, pentru care reprezintă acum o provocare majoră.