Protejaţi-vă de ţânţarii care atacă în prime-time

Protejaţi-vă de ţânţarii care atacă în prime-time

Virusul West Nile, adus de ţânţari, a făcut primele victime în România, Grecia şi Rusia. Feriţi-vă de înţepături mai ales seara, e sfatul medicilor.

A început sezonul infecţiilor cu virusul West Nile, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC). Primele cazuri au fost semnalate luna trecută în România, Grecia, Rusia şi se preconizează un sezon activ în luna care a început ieri. Atac în amurg şi în zori Cea mai simplă şi mai bună metodă de protecţie faţă de infecţia cu West Nile este să evitaţi înţepăturile de ţânţari. "Cei mai mulţi ţânţari sunt mai activi seara, în amurg, şi dimineaţa, în zori", potrivit experţilor ECDC. Este foarte important să se încerce reducerea numărului de insecte prin înlăturarea surselor de apă stătută din zona locuinţelor.

În plus, evitaţi locurile unde sunt populaţii importante de ţânţari, mai ales în preajma apelor, folosiţi spray-uri speciale, purtaţi haine care să acopere cât mai mult din corp (neapărat pantaloni în afara locuinţei) sau staţi în casă atunci când ţânţarii sunt foarte activi (de obicei, după ora 19.00). "Autorităţile au responsabilitatea să elimine ţânţarii din preajma apelor, însă trebuie spus că nu toţi ţânţarii sunt purtători ai West Nile", spune medicul Aurel Nechita, specialist în igienă publică.

Primul caz raportat în acest an a fost cel din România, în data de 21 iulie 2011, la o femeie de 37 de ani din Galaţi, zonă în care astfel de cazuri au mai fost raportate şi în anii trecuţi. "În locul unde a fost acest caz (n.r. - comuna Smulţi) am cerut să se cureţe zonele din natură care permite dezvoltarea unor colonii de ţânţari", ne-a explicat Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică de la Galaţi. După epidemia din vara lui 2010 din zona Macedoniei, autorităţile greceşti au anunţat primul caz pentru anul 2011 în data de 27 iulie, la un bărbat de 52 de ani. În data de 22 iulie a fost făcut public primul caz de West Nile şi în Federaţia Rusă. De la febră la convulsii În cele mai multe cazuri, oamenii nu prezintă simptomele infectării. Un studiu făcut în anul 1999 în New York a arătat faptul că numai 20% dintre cei seropozitivi la virus au avut simptome. Cele mai multe cazuri sunt uşoare şi după o perioadă de incubaţie de 3-14 zile, se manifestă cu simptome asemănătoare gripei precum febră, dureri de cap şi musculare, stare de slăbiciune, greaţă, stări de vomă. În cazurile severe (circa 5%), apar semne de encefalite şi meningite, precum febră mare, dureri de cap, gât înţepenit, convulsii, confuzie.Vârstnicii au un risc mai mare de deces, mai ales dacă au şi boli asociate, precum diabet. "Febra, vărsăturile şi durerile de cap sunt printre semnele prezenţei virusului. Când sunt prezente aceste simptome, mergeţi la medic.“ DR. AUREL NECHITA, specialist în igienă publică, fost secretar de stat MS Află AICI ghidul infecției cu West Nile

Ne puteți urmări și pe Google News