Pentru o memorie buna, evitati alcoolul, respectati-va tratamentele anticolesterol si tineti dieta.
Creierul controleaza tot ce se intampla in organismul vostru, asa ca trebuie sa aveti grija de el cu tot ce va sta la indemana: dieta, suplimente, analize care verifica starea vaselor de sange. Iata cateva sfaturi date de specialistii revistei „Prevention”.
Controlati-va glicemia si colesterolul
Nu consumati prea mult alcool si verificati-va periodic glicemia si colesterolul, va recomanda specialistii. Creierul se reface greu daca il supuneti exceselor de alcool, tutun, aditivi.
„Pentru ca este format din celule foarte fragile, care pot fi usor distruse de radicalii liberi, trebuie sa fiti atenti. Daca un neuron moare, este mort pentru totdeauna! Nimic nu il poate aduce inapoi”, avertizeaza Joshua Miller, profesor la Centrul Medical din cadrul Universitatii California.
Atentie la cheagurile de sange!
Specialistii spun ca puteti sa va protejati sau, din contra, sa il predispuneti formarii cheagurilor. „Mai mult decat orice alta parte din corp, creierul este dependent, la fiecare minut, de nutrientii pe care ii furnizati”, spune profesorul Joshua Miller.
Nutritionistii spun ca dieta care face bine inimii este benefica si pentru creier. „Creierul si inima au multe lucruri in comun. Daca arterele sunt pline de cheaguri de colesterol, oxigenul nu poate ajunge la creier. In consecinta, veti gandi greoi si riscati sa va accentuati pierderile de memorie”, sugereaza Miller.
Cand se refera la afectarea memoriei, Miller spune ca problema este serioasa. „A uita unde ti-ai pus cheile sau ce gluma i-ai spus ieri colegului tau la serviciu sunt chestiuni minore”, afirma expertul, sugerand ca pot aparea afectiuni grave, precum dementa.
Cand apar boli de inima, tensiunea arteriala este ridicata, diabetul scapa de sub control si, astfel, sufera vasele de sange din creier. „In aceste conditii apare boala Alzheimer”, spune Jim Joseph, seful laboratorului de neurostiinte de la un centru de cercetare din Boston (SUA).
Diabeticii stau mai rau cu memoria
O cercetare realizata de clinica Mayo pe 10.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 47 si 70 de ani, a aratat ca persoanele care aveau diabet si hipertensiune au rezolvat cu dificultate anumite exercitii de memorie. Persoanele incluse in studiu au fost urmarite pe o perioada de sase ani.
Un studiu mai lung, realizat pe subiecti a caror medie de varsta era de 50 de ani, a aratat ca aceia care sufereau de sindromul „X” (o combinatie de afectiuni precum hipertensiunea, colesterolul crescut, rezistenta la insulina, obezitatea) sunt mult mai predispusi la a face dementa. „Cei trecuti de prima tinerete, care prezinta in plus factori de risc, ar trebui incurajati sa isi schimbe dieta si sa faca exercitii fizice”, este de parere Sandra Kalmijn, de la Institutul Public de Sanatate din Olanda. Specialistul spune ca astfel se pot reduce riscurile pierderii memoriei, mai ales daca aceste masuri sunt asociate cu medicamentele potrivite.
Cercetatorii francezi au demonstrat si ei ca persoanele care nu urmeaza tratament si nu tin dieta pierd de doua ori mai repede functiile memoriei. Miscarea, alimentatia echilibrata si medicamentele antihipertensive si anticolesterol reduc evolutia diabetului cu 58%, completeaza un alt studiu realizat de oamenii de stiinta finlandezi.
Multe portii de fructe si acizi Omega 3
Recomandarile nutritionistilor sunt: 8-10 portii de fructe pe saptamana, doua-trei de iaurt, fara grasimi, doua trei portii de proteine luate din carne, peste sau din surse vegetale (ex. nucile), sapte-opt portii de cereale. Astfel, este redus numarul de calorii si cresc sansele de a tine tensiunea arteriala in limite normale.
Completati aceasta dieta cu antioxidanti, acizi omega 3 si suplimente de vitamina C si D. In opinia nutritionistilor, acestea sunt substante extrem de protectoare pentru creier.