Protejarea libertății de exprimare și informare în timp de criză. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Protejarea libertății de exprimare și informare în timp de criză. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Serviciul sau problemele de acasă te stresează astăzi mai puţin. Accepţi că trebuie să ignori ceea ce nu poţi controla şi te simţi mult mai bine. Regăseşti plăcuta bucurie de a trăi!

6 mai

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Protejarea libertății de exprimare și informare în timp de criză. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

 Pe 6 mai s-au născut: Sigmund Freud, Orson Welles, Rudolph Valentino, Stewart Granger, Tony Blair, George Clooney, Dorel Dorian, Ion Vlasiu.

 

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Dreptul Iov, Mamant, Pahomie şi Ilarion.

 

Nimic în „Kalendar”, altă zi de muncă a dacilor.

 

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi astăzi se împlinesc 105 de ani de la naşterea lui George Orson Welles. O personalitate importantă, pentru mine.

 

Probabil că vă mai amintiţi (sau nu) despre „Citizen Kane”. Considerat de „American Film Institute” cel mai bun film al tuturor timpurilor. Pentru mine este pe locul doi, pe primul loc în preferinţele mele este „Gone with the Wind”. Văzut acum, poate că Citizen Kane nu pare extraordinar, pentru tineret, dar la vremea lui a fost cel mai revoluționar și excepțional film.

 

Orson Welles este prototipul geniului neînţeles de timpul lui. El este cel care a dezlănţuit adevăratele puteri din multimedia. În primul rând mă refer la fantastica adaptare a „War of the Worlds” pentru radio, o succesiune de reportaje şi ştiri de la faţa locului întrerupte de muzică, din 1938. O emsiune radio pentru Halloween, dar care a stârnit panică şi teroare pe tot teritoriul Statelor. Au crezut că extratereştrii de pe Marte chiar invadau America!

 

Inovator genial, el este cel care a depăşit tabuul teatrului lui Shakespeare. În versiunea lui, „Macbeth” se desfăşura în gama magiei vodoo, iar soldaţii din „Iulius Cezar” purtau uniforme naziste.

 

Respins de materialistul și conservatorul Hollywood, Orson Welles se autoexileză în Europa unde inventează mai tot ceea ce se foloseşte în multimedia modernă. El este cel care, din lipsa banilor şi a mijloacelor, spun unii, a inventat procedeul prin care este filmat cu mai multe camere, în mai multe locaţii, un singur actor. Welles prindea câte un actor celebru, aflat în vacanţă în Europa şi îl filma spunând toate replicile filmului său. Uneori nici nu se ştia cine va fi partenerul, sau partenera. Procedeul este la baza celui mult folosit în industria filmului modern, cel de a pune un actor să joace în faţa unui „ecran albastru” urmând ca partenerul, decorul şi eventualii figuranţi să fie adăugaţi ulterior, digital.

 

Mă întreb ce ar mai fi inventat astăzi, cu tehnologia modernă, regizorul Orson Welles. Răspunsul nu este, însă, foarte departe dacă ne uităm la operele cinematografice ale lui Quantin Tarantino!

 

Dar altceva doream să vă spun, dragi lupi, padawani și hobbiți. A fost o mare discuție pe DOA, despre cum va arăta lumea după pandemie. De la de anderhalvemetersamenleving, societatea de un metru și jumătate, în olandeză, după distanța socială indicată, până la scenarii de SF. Eu am susținut că, în timp, totul o să se întoarcă la normal, cu mici schimbări, de exemplu munca la domiciliu, acolo unde se poate.

 

Au fost mari catastrofe în istoria omenirii, de exemplu pandemia de ”gripă spaniolă” adusă, se pare, tot din China, în care au murit între anii 1918 și 1920, pe tot globul, 127 milioane de oameni. Viața a revenit la normal, oamenii la aceleași obiceiuri, bune și rele. A reușit cineva să-i facă pe oameni să renunțe la fumat? Nu, bineînțeles! A reușit cineva să-i facă pe oameni să lase mai ușor băutura? Nu, bineînțeles!

 

Este o iluzie să crezi că poți schimba oamenii. Nici cu dictatura, nici în 60 de zile de carantină, sau în trei ani de restricții, cu fel de fel de imbecilități sofisticate. Dar, când o veni ziua votului, nu uitați cine v-a ținut acasă de proști, cine, acum câțiva ani, v-au tăiat salariile și pensiile, cine vă fură tot timpul și cum s-au comportat zbirii stăpânirii cu domniile voastre. Sau se instaurează dictatura democratică? Amânăm alegerile vreo câțiva ani, până se fură tot ce mai este de furat în țara asta!

 

Asta mă gândeam, nu am spus pe DOA, în general spun că în România este bine și la vară cald, rufele murdare se spală în familie, nu ne facem de râs la străini. Când m-a pufnit un hohot homeric de râs! Am mai trăit situația asta. Raportările din vremea lui Ceaușescu! În prezent, în întrecere socialistă pentru coronaVIS, se raportează care mai de care mai mulți morți la hectar, iar județeana de partid de la Bruxelles premiază pe câștigătorii stahanoviști! Poate, pentru mulți tineri este ceva de neînțeles, dar nici eu nu înțeleg romgleza lor, măcar dacă ar fi cuvinte întregi englezești, introduse corect în frază, cum fac indienii.