Protejarea locurilor unice din lume. Ecoturismul, sectorul în care banii turiștilor ajută la conservarea destinațiilor naturale

Protejarea locurilor unice din lume. Ecoturismul, sectorul în care banii turiștilor ajută la conservarea destinațiilor naturale

Sectorul turismului este unul dintre cele mai importante ramuri economice ale unui stat. Totuși, acest domeniu de activtate vine la pachet cu un impact mare pentru mediu, ducând la poluare și afectarea zonelor naturale. Dar, soluția este ecoturismul, prin care banii cheltuiți de turiști ajung să fie investiți în protejarea zonelor naturale.

Ce înseamnă ecoturismul? Este mai mult decât ai crede la prima vedere. Nu este totul doar despre o simplă vizitare a locurilor sau atracțiilor naturale. Este vorba despre a face acest lucru într-o manieră responsabilă și durabilă. Termenul în sine face referire la călătoriile în zone naturale, cu accent pe conservarea mediului. Scopul principal al acestei noi ramuri a turismului este de a educa turiștii în legătură cu eforturile de conservare ale unor destinații unice. Dar, în același timp, li se oferă oamenilor ocazia de a explora o biodiversitate neatinsă de activitatea umană, conform Infofinanciar .

Impact economic puternic

Prima definiție a ecoturismului a fost relatată în 1987 și îi este atribuită conservatorului Hector Ceballos-Lascurain. Astfel, acest sector este „turism care constă în călătoria în zone naturale relativ netulburate sau necontaminate cu obiectul specific de a studia, admira și bucura de peisaj și plantele și animalele sale sălbatice, precum și orice manifestări culturale existente (atât din trecut, cât și din prezent) găsite în aceste zone” a precizat expertul.

Ecoturismul și impactul asupra economiei. Sursă foto: Arhivă

Ecoturismul a adus multe beneficii pentru diferite comunități și destinații. Practic, prin setarea acestui ideal de unic, natural, neatins, acest sector a contribuit la creșterea economică a unora dintre cele mai sărace comunități din lume. Potrivit datelor, piața globală de ecoturism a produs 92,2 miliarde de dolari în 2019. De asemenea, specialiștii preconizează că în 2027 se va atinge pragul de 103,8 miliarde de dolari.

Protejarea mediului și reducerea poluării

Trăim într-o lume plină de poluare, în care diferite industrii contribuie la creșterea emisiilor periculoase pentru mediul înconjurător. Un studiu din 2022 atestă faptul că turismul este responsabil pentru aproape 8% din emisiile de dioxid de carbon din lume. Iar datele arată că majoritatea acestor emisii provin din gestionarea alimentelor și a deșeurilor.

Anul trecut s-a înregistrat o creștere de 153% a călătoriilor cu avionul. Sursă foto: Arhivă

Totuși, acest concept de ecoturism nu ține doar de destinația în sine. Este vorba și de modul în care turiștii ajung acolo și se deplasează dintr-un loc în altul. Potrivit datelor, anul trecut s-a înregistrat o creștere de 153% a călătoriilor cu avionul comparativ cu 2021. De asemenea, vorbim de o mărire a numărului de zboruri cu 62% față de nivelurile de dinainte de pandemie. Astfel, experții au explicat că un mod de a reduce amprenta de carbon ar fi desfășurarea unei călătorii cu trenul. De asemenea, mașina poate fi ușor de înlocuit de o bicicletă, în cazul în care vrei să te plimbi pe meleagurile destinațiilor eco. Fiind vorba de modalități mai lente de deplasare, ecoturismul poate fi un lucru extrem de apreciat pentru persoanele care caută relaxare, liniște și recreere.

Așa-numiții eco-turiști poartă o responsabilitate foarte mare pe umerii lor. Pentru a limita poluarea, fiecare decizie luată în călătorie trebuie analizată atent, scopul principal fiind susținerea ecosistemelor locale. Exemple în acest sens sunt reprezentate de alegerea restaurantelor locale pentru mesele din timpul călătoriei sau evitarea consumului de produse care sunt ambalate în plastic.

Beneficii pentru toată lumea

Practicarea ecoturismului a devenit un lucru extrem de important, pe măsură ce oamenii vor din ce în ce mai tare să descopere lumea și locurile sale unice, punând accent pe conștientizarea impactului asupra mediului. Axat pe durabilitate, ecologie și educație, ecoturismul oferă experiențe de călătorie deosebite. Care pun accentul pe speciile vulnerabile și pe cele pe cale de dispariție. Acesta integrează turismul durabil, populația locală și conservarea, punând accentul pe valorile și practicile ce reduc efectele negative și le prezintă oaspeților ecosisteme rare și locuri neatinse.

Ecoturismul vine cu un model care aduce beneficii pentru ambele valențe ale problemei. Banii generați de ecoturism sunt adesea redirecționați direct către conservarea regiunilor naturale pe care le vizitează turiștii. Astfel, vorbim de un avantaj important atât pentru vizitatori, pentru destinațiile unice sau comunitățile locale, cât și pentru mediu.

Vizitarea unei locații naturale fără a provoca niciun fel de perturbare a mediului sau a locuitorilor săi reprezintă norma pentru activitățile de ecoturism. Printre acestea se regăsesc drumețiile prin pădure, mersul cu bicicleta în diferite zone naturale, surfing-ul, camping-ul sau observarea diferitelor specii rare de plante sau animale. Iată câteva destinații din țara noastră care aplică acest model al ecoturismului.

Ținutul Zimbrului

Ținutul Zimbrului, singura destinație de turism durabil din România. Sursă foto: Arhivă

Ținutul Zimbrului este de mulți ani singura destinație de turism durabil din România, regăsită pe harta celor mai populare 100 de astfel de locuri la nivel mondial. Acest rezultat este o recunoaștere a eforturilor de conservare a bogățiilor culturale și naturale ale zonei. Regiunea găzduiește păduri străvechi, mănăstiri ascunse în munți și sate parcă neatinse de această eră a tehnologiei. Dar, cel mai important, aici puteți face cunoștință cu legendarul zimbru, animalele trăind în libertate. După ce au fost reintroduse în mediul natural în urma a două veacuri de la dispariția acestora din sălbăticie. Te poți bucura de excursii alături în experți în căutare de zimbri. Aceștia te vor ghida pe urmele celui mai mare animal terestru din Europa.

Delta Dunării

Delta Dunării, un univers natural. Sursă foto: Arhivă

Aici, cred că nu mai este nevoie de nicio introducere. Delta Dunării este una dintre cele mai frumoase minuni naturale, care aduce laolaltă o biodiversitate rară, cu peste 320 de specii de păsări. Tot acest peisaj de poveste face parte din Patrimoniul Cultural UNESCO. Un lucru unic este faptul că tot acest mediu natural poate fi descoperit de pe barcă, prin excursii zilnice pe brațele Dunării. Printr-o vizită în Delta Dunării, te poți bucura de floră, faună și tradiții gastronomice locale.

Zărnești-Piatra Craiului

Zărnești-Piatra Craiului. Sursă foto: Arhivă

La începutul acestui an, această regiune fantastică din județul Brașov a primit acreditarea ca zonă europeană de ecoturism. Iar acest lucru este un rezultat al miilor de vizitatori care călătoresc în această regiune. Unii turiști vin aici exclusiv pentru a admira rezervația naturală de urși din Munții Piatra Craiului, unică în Europa, și zona uluitoare „Plaiul Foii”. Zărneștiul și-a demonstrat capacitatea de a se reinventa în timp. Primele pensiuni agroturistice și-au deschis porțile în anul 2000 și au început să atragă un număr tot mai mare de turiști fascinați de frumusețea naturală a zonei. În prezent, regiunea mizează foarte mult pe dezvoltarea sa, fiind una dintre cele mai uimitoare locații ecoturistice din țară.

Ecoturismul în lumea întreagă

Una dintre cele mai populare destinații de ecoturism din lume este Costa Rica. Este un loc cu păduri tropicale, nenumărate plaje, munți și vulcani. Costa Rica primește anual 1,7 milioane de călători. Iar majoritatea turiștilor vin să experimenteze fauna sălbatică și diversele ecosisteme. Peste 25% din această țară este formată din parcuri naționale , rezervații si terenuri protejate.

Pădurile tropicale din Costa Rica. Sursă foto: Arhivă

Islanda este o altă destinație de vis din punct de vedere al turismului durabil și responsabil. Iar lucrurile pornesc chiar de la cazări. Țara dispune de o cantitate uriașă de energie geotermală, care este folosită pentru încălzirea apei în case și hoteluri. De asemenea, această resursă este valorificată pentru a crea spa-uri naturale precum „Laguna Albastră”.

Islanda este o destinație de vis din punct de vedere al turismului durabil. Sursă foto: Arhivă

Deși nu ați auzit, probabil, niciodată de Palau, această mică insulă din Oceanul Pacific este un exemplu de bune practici în ecoturism. Cu noul program de recompense din Palau, bazat pe o aplicație, puteți câștiga puncte de fiecare dată când ajutați la protejarea ecosistemului delicat al acestei insule.  Printre task-uri se numără promisiunea de a folosi o cremă de protecție solară sigură pentru recif, consumul de alimente de origine locală și produse sustenabile. Pe măsură ce bifați sarcini de pe listă, vă veți apropia de posibilitatea de a avea acces la activități speciale gratuite. Printre care se numără și o excursie pentru scufundări.

Ecoturismul este o oportunitate uriașă de a ne bucura de locuri unice, având în minte promisiunea față de planetă și față de viitorul omenirii.

articol sustinut
Ne puteți urmări și pe Google News