Editura Evenimentul si Capital

Prin propunerea de revocare a Codruței Kovesi, Tudorel Toader a urmărit să-și întărească autoritatea de ministru al Justiției. România lui Cristoiu

Autor: | | 23 Comentarii | 17431 Vizualizari

Deși adversarii Codruței Kovesi întrețin ipoteza unei posibile revocări, potrivit zicalei cu vrabia care mălai visează, iar fanii, pentru a păstra veșnic viu Cultul Neprețuitei, se smiorcăie pe la porțile Palatului Cotroceni, rămînerea șefei DNA în funcție e o axiomă. Una de care trebuie să ținem cont în analiza celor întîmplate în radiografia Cazului Kovesi.

După opinia mea, nici Tudorel Toader, nici PSD n-au declanșat Operațiunea luînd în calcul fie și măcar o clipă posibilitatea ca președintele să accepte propunerea de revocare. Mai mult, cutez să susțin că propunerea de revocare a fost făcută tocmai știindu-se că șefa DNA va rămîne în funcție. În condițiile puternicului sprijin intern și extern de care se bucură Codruța Kovesi, identificată, chiar dacă în chip incorect, cu lupta împotriva corupției din România, revocarea ar fi un eveniment pentru care PSD nu e pregătit să-i facă față.

Din acest punct de vedere, putem spune că propunerea de revocare n-a urmărit din start obținerea unui rezultat privind șefia DNA. A urmărit obținerea unui ce profit de fiecare dintre cei implicați în mecanism: pentru Tudorel Toader, pentru Liviu Dragnea, pentru Klaus Iohannis. Să vedem ce-a vizat Tudorel Toader.

A doua zi după prezentarea publică a Raportului, în presa TeFeListă s-a lansat zvonul, devenit repede știre, că Tudorel Toader a acționat la comandă, că momentul din seara de joi, 22 februarie 2018, a lăsat să se vadă în persoana ministrului un ins constrîns să facă ceva împotriva convingerilor sale. Tentativa de a schița imaginea asta își are două cauze:

1. Efortul de contracarare a tacticii PSD de se prezenta ca fără nici o legătură cu propunerea de revocare.

2. Efortul de contracarare a loviturii date de Tudorel Toader prin această propunere.

Tudorel Toader a beneficiat, chiar din clipa numirii ca ministru, de aplauzele TeFeLiștilor din presă și din stradă, gata să-l prezinte ca un fel de Monica Macovei mai cu carte.

Dacă propunerea venea de la un ministru cu imagine de politruc, lovitura de imagine dată de Tudorel Toader prin atacul la Neprețuita ar fi fost mult micșorată. Dar așa, în condițiile în care propunerea a venit de la un tehnocrat, contracararea loviturii de cei ce întrețin Cultul antidemocratic al Personalității Codruței Kovesi, ( Slujirea, Nefertiti, Echidistanța) s-a dovedit dificilă. Nu numai TeFeLiștii, dar și cei care gîndesc de unii singuri au suținut că Tudorel Toader a îndeplinit prin propunere o comandă politică de la PSD.

Indiscutabil, Tudorel Toader a acționat în postură de ministru politic și nu de tehnocrat prin propunerea de revocare. A reduce gestul său la un act de îndeplinire a unei comenzi, la expresia spaimei de a nu fi demis, ar fi o prostie. Tudorel Toader a acționat și în nume propriu, potrivit unor interese. Primul se referă la obținerea de capital politic din partea electoratului PSD.

Nu trebuie trecut cu vederea că Tudorel Toader a preferat să se exprime la televiziunile apropiate de PSD, că nimic din activitatea sa publică în calitate de ministru nu ne face să-l înscriem printre TeFeLiști. În condițiile în care Liviu Dragnea, dar și alți lideri PSD au evitat și evită să se pronunțe ferm pentru revocarea Codruței Kovesi, gestul comis de Tudorel Toader a primit în ochii electoratului PSD-ALDE valoarea unui act de mare curaj. Tudorel Toader a devenit eroul activului și electoratului PSD.

Dacă ar candida la Congres la o funcție înaltă ar fi ales cu ovații. Mai puternice decît cele cu care ar putea fi ales Liviu Dragnea. Al doilea interes se referă la întărirea poziției sale de ministru al Justiției. Am mai scris că autoritatea ministrului asupra procurorilor a fost una dintre marile dureri ale miniștrilor din anii anteriori, cu excepția Monicăi Macovei, o marionetă a lui Traian Băsescu, fericită că umblă cu mașină de la SPP.

Toți miniștri Justiției care i-au urmat Monicăi Macovei ( cu excepție Ralucăi Prună) s-au confruntat cu lipsa de autoritate a ministrului Justiției în numele independenței magistraților, magistrați în rîndul cărora au promovat, în chip anticonstituțional și colegii lui Zdreanță, Procurorii DNA.

Tudorel Toader e însă o personalitate cu mari ambiții, justificate într-un fel, dacă ne gîndim la funcțiile deținute pînă acum și la competențele sale profesionale. Între el și nefericita de Prună, cea care venea la acțiuni oficiale cu plapuma pe ea, e o distanță de la cer la pămînt. Chiar și fără cererea de revocare și-l imaginează cineva pe Tudorel Toader pupîndu-i Codruței Kovesi condurul, cum a făcut-o Raluca Prună oferindu-i pe o tipsie de aur noul mandat în fruntea DNA?

Explicabil de ce, chiar de la începutul mandatului, Tudorel Toader a declanșat o campanie de recîștigare a autorității sale de ministru asupra procurorilor și, în general, în lumea Justiției. Am mai scris că pînă la Tudorel Toader, din motive ținînd de controlarea Justiției de către Binom, prevederea din articolul 132 din Constituție potrivit căreia procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției a fost eludată în chip anticonstituțional.

Tudorel Toader și-a propus din start o bătălie pentru recîștigarea puterii de ministru prin aplicarea în fine a acestei prevederi. Momentul cheie al acestei bătălii l-a constituit cel din seara zilei de miercuri, 29 martie 2017, cînd, pentru prima oară după 15 ani, un ministru al Justiţiei şi-a permis să concretizeze prevederea constituţională. Luînd ca exemplu nu un șef de Parchet oarecare, ci pe Ea, înșăși Codruța Kovesi, Slujirea, Nefertitit, Echidistanța, Neprețuita, Viteaza.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI