Evenimentul Zilei > Politica > Propunerea PNL în legătură cu CONTROVERSATA Academie de Științe ale Securității Naționale fondată de GABRIEL OPREA
Propunerea PNL în legătură cu CONTROVERSATA Academie de Științe ale Securității Naționale fondată de GABRIEL OPREA

Propunerea PNL în legătură cu CONTROVERSATA Academie de Științe ale Securității Naționale fondată de GABRIEL OPREA

Liberalii a depus în Parlament un proiect de lege prin care se propune ca Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN) să fie desfiinţată şi să se revină la firma iniţială, adică Academia de Ştiinţe Militare, a precizat liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, într-un comunicat de presă.

"PNL a depus în Parlament o iniţiativă legislativă prin care se propune abrogarea Legii nr. 140 din 10 iunie 2015 pentru modificarea Legii nr. 56/2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Militare. Prin acest demers, PNL îşi propune recredibilizarea acestei instituţii în sensul de a-şi îndeplini misiunea declarată şi anume de consacrare ştiinţifică a personalităţilor reprezentative din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale",scrie, într-un comunicat de presă, liderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu. 

Liberali precizează că Academia de Ştiinţe Militare, înfiinţată prin Legea nr. 56 din 22 martie 2012, ca instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, s-a transformat prin Legea 140 din 2015 în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. 

Eugen Nicolăescu spune că, din păcate, această nouă configurare a urmărit "obţinerea unor foloase materiale şi sinecuri pentru unele persoane, devenind pentru membrii săi o pălărie mult prea mare şi neadecvată". 

El susţine că scopul iniţial al instituţiei a fost "deturnat" de către unii membri ai conducerii sale. El adaugă totodată că, prin schimbarea titulaturii şi a încadrării prin legea din 2015, instituţia a fost implicată în numeroase scandaluri publice legate de plagierea unor lucrări de doctorat în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale. 

"Apreciem că un gest reparatoriu necesar ar fi desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale şi revenirea la forma sa iniţială – Academia de Ştiinţe Militare -, în conformitate cu Legea nr. 56 din 22 martie 2012. În opinia PNL, adoptarea acestui act normativ reprezintă o necesitate în vederea eficientizării cheltuirii banului public, având în vedere că reglementările din 2015 prevăd ca membrii titulari ai Academiei să beneficieze de o indemnizaţie lunară viageră egală cu indemnizaţia membrilor titulari ai Academiei Române, iar preşedintele Academiei a devenit ordonator principal de credite", a afirmat Nicolăescu. 

Liderul deputaților PNL a mai spus că modul în care a funcţionat Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale a afectat mediul academic din România, cu care aceasta a fost asociată. 

"O instituţie de un asemenea nivel trebuia să aducă un plus de credibilitate şi seriozitate şi nu să devină un izvor de controverse publice şi mai ales politice, fără nicio legătură cu mediul academic, de cercetare. Cheltuielile publice cu cercetarea nu trebuie să fie prejudiciate prin direcţionarea acestor bani în sprijinul unei clientele instituţionale, iar abrogarea acestei legi restabileşte echilibrul de valori şi principii ale lumii academice româneşti, eliminând astfel pentru totdeauna factorul politic", a subliniat Eugen Nicolăescu.