Evenimentul Zilei > Social > Propunerea PNL ca pensiile sub 3.000 de lei să fie scutite de impozit, votată în Comisia de Buget-Finanțe a Senatului
Propunerea PNL ca pensiile sub 3.000 de lei să fie scutite de impozit, votată în Comisia de Buget-Finanțe a Senatului

Propunerea PNL ca pensiile sub 3.000 de lei să fie scutite de impozit, votată în Comisia de Buget-Finanțe a Senatului

Liberalii au depus de curând un proiect de lege ce are drept scop scutirea de impozitul pe venit a pensiilor mai mici de 3.000 de lei.

Parlamentarii PNL au depus un proiect de lege care prevede scutirea de impozitul pe venit a pensiilor de sub 3.000 de lei, o măsură ce nu este însă pe placul partenerilor de coaliție din PSD, în special în contextul actualelor majorări de pensii și salarii.

PNL vrea ca pensiile sub 3.000 de lei să fie scutite de impozit

Măsura ar însemna însă mai puține încasări la bugetul de stat, motiv pentru care social-democrații nu ar fi de acord cu o astfel de variantă. Cei din PSD au susținut că au fost propuse în cadrul coaliției de guvernare vouchere care să vină în ajutorul pensionarilor începând de anul viitor. Prin urmare, acestea ar fi suficiente.

PSD a făcut trimitere și la majorarea punctului de pensie, o măsură menită să ajute pensionarii și care urmează să intre în vigoare din 1 ianuarie 2023.

Comisia de Buget-Finanțe a Senatului va analiza acest amendament privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, propunere făcută de PNL. Urmează însă şi votul în plen, potrivit antena3.ro.

Pensiile vor fi majorate cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023

Marius Budăi a anunțat săptămâna trecută că pensiile se vor majora cu doar 12,5%, iar impactul bugetar va fi de 13,4 miliarde de lei. Procentul este mult sub inflația înregistrată în 2022. Cu toate acestea, pensionarii cu venituri mici vor primi un plus un sprijin financiar, menit să-i ajute să facă față scumpirii prețurilor.

Astfel, cei cu pensii sub 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei în două tranșe, iar cei cu pensii cuprinse între 1.500 de lei și 2.000 de lei vor primi 800 de lei în două tranșe. De asemenea, cei care au o pensie de peste 2.000 de lei, dar până în 3.000, vor primi un sprijin de 600 de lei.

Potrivit spuselor șefului Casei Naționale de Pensii Publice, noul tip de talon va conține atât valorea pensiei majorate cât și cuantumul ajutorului social de care va beneficia pensionarul.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: