Evenimentul Zilei > Social > Casa Națională de Pensii modifică taloanele de pensii. De la 1 ianuarie, cupoanele vor conține noi informații importante
Casa Națională de Pensii modifică taloanele de pensii. De la 1 ianuarie, cupoanele vor conține noi informații importante

Casa Națională de Pensii modifică taloanele de pensii. De la 1 ianuarie, cupoanele vor conține noi informații importante

Odată cu pensiile majorate, de la 1 ianuarie, pensionarii vor primi și un nou tip de talon. Acesta va fi diferit de cele emise până în prezent și va conține noi informații. Oficialii Casei de Pensii recomandă celor care vor primi aceste taloane să le citească și să le verifice cu atenție pentru a se asigura că toate datele înscrie corespund situației reale.

Pensionarii vor primi la 1 ianuarie 2023 un nou tip de talon de pensie diferit de cele care sunt emise în prezent. Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, susține că noile taloane de pensii vor fi împărțite unui număr de aproximativ cinci milioane de beneficiari de pensii de stat. El a explicat ce modificări vor fi făcute și ce anume vor trebui să urmărească pensionarii atunci când le vor primi.

Procesul de tipărire pentru noile taloane de pensii va începe pe la jumătate lunii viitoare, deoarece legea prin care se majorează veniturile persoanelor ieșite din activitate trebuie publicat în Monitorul Oficial.

„Orice decizie politică, în speță a coaliției de guvernare, trebuie până la urmă transpusă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Nu vor fi întârzieri. Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii, să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă. Este vorba de niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în bazele de date. Tipărirea cupoanelor începe undeva pe la jumătatea decadei, pe la 15 decembrie, ar trebui publicat în Monitorul Oficial, în grafic, astfel încât începând chiar cu 1 ianuarie 2023, pensionarii să primească deja pensiile mărite”, a spus Daniel Baciu, conform DC News.

Ce conțin noile taloane de pensie

Potrivit spuselor șefului Casei Naționale de Pensii Publice, noul tip de talon va conține atât valorea pensiei majorate cât și cuantumul ajutorului social de care va beneficia pensionarul.

Astfel, pentru românii care au o pensie sub 1.500 de lei, pe noul talon va fi înscrisă valoarea acesteia, dar și suma pe care o va primi sub formă de ajutor de stat. 1.000 de lei. Banii vor ajunge la beneficiari în două tranșe, prima programată chiar în luna ianuarie.

În cazul pensionarilor care primesc o pensie cuprinsă între 1.501 și 2.000 de lei, cuantumul ajutorului de stat va fi mai mic, de 800 de lei. De asemenea, acesta va fi plătit în două tranșe, începând cu luna ianuarie.

Conform ultimelor reglementări, ajutorul financiar de care vor beneficia pensionarii care încasează o pensie cuprinsă între 2001 și 3000 de lei va fi de 600 de lei.

Sursa foto: EVZ

PSD și PNL au ajuns la un acord cu privire la pensii

PSD și PNL au ajuns la un acord pentru majorarea pensiilor, începând de la 1 ianuarie 2023 cu un procent 12,5%. În vreme ce liberalii au propus un procent de majorare de 15%, social-democrații, mult mai darnici pe vremea când erau în opoziție și cereau creșteri de pensii cu 40%, au propus o creștere mult mai mică, puțin peste 6%. În cele din urmă s-a ajuns la procentul de 12,5, la care se adaugă și ajutoarele de stat. Astfel, procentul real cu care va crește pensiile în 2023 va fi de aproximativ 15,8%, susțin liberalii.

În plus, guvernul a mai stabilit ca salariul minim brut pe economie să fie majorat la 3.000 de lei, din care 200 de lei vor fi scutiți de taxe. Această majorare va duce și la o creștere a salariului minim pentru cei care activează în domeniul construcțiilor, de 4.000 de lei, la care se aplică scutirile de taxe acordate de guvern.

În plus față de aceste ajutoare, Guvernul va veni și cu un sprijin de 1.400 de lei împărțit în 2 tranșe semestriale pentru plata facturilor la energie destinat pensionarilor cu vârste de peste 60 de ani și cu pensii mai mici de 2.000 de lei.