PROPUNERE introdusă pe şest în LEGEA SĂNĂTĂŢII. Cu cât vor plăti mai mult angajatorii

PROPUNERE introdusă pe şest în LEGEA SĂNĂTĂŢII. Cu cât vor plăti mai mult angajatorii

Noua lege a Sănătăţii propune creşterea contribuţiei la sănătate pentru angajatori. "Aşa ceva nu era scris în variantele discutate până acum. S-a introdus pe şest. Este nedrept să se pună numai pe angajatori presiune", crede Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Mai exact, în articolul 154 legea prevede plata contribuţiei la sănătate astfel:

a) 5,5 pentru asigurat; b) 5,2 pentru angajator, valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică decât 5,2% aplicată la un salariu de mediu brut pe ţară, lunar, pentru fiecare angajat; c) 5,5 pentru asiguraţii cu plata contribuţiei din alte surse; valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică decât 5,5% aplicată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

Asta înseamnă că acei angajatori care plătesc în acest moment la nivelul salariului minim pe economie (700 de lei) vor plăti la salariu mediu (peste 2.200 de lei). "Nu mi se pare o măsură potrivită. În textul iniţial pe care l-am discutat nu era prevăzut aşa ceva. Este nedrept pentru angajatori, iar aceştia vor pune presiune pe angajaţi. În plus, va înflori munca la negru. Nu cred că va fi acceptată varianta aceasta", mai comentează Vasile Barbu. Propunerea noastră, pentru a fi echitabil pentru toată lumea, ar fi să plătească 7% angajaţii, 7% angajatorii şi 7% să suporte bugetul de stat (pentru copii şi asistaţii social), adaugă reprezentantul pacienţilor.  IMM-urile ar merge spre faliment La rândul lui, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) crede că o astfel de măsură este total neavenită şi va afecta puternic mai ales microîntreprinderile. "Este un factor de faliment. Propunerea noastră este ca prevederea să fie diferenţiată, pentru firmele mari, care îşi pot permite acest lucru, să se aplice, dar nu pentru IMM. Pentru IMM-uri ar avea acelaşi efect ca impozitul minim. Este vorba practic de o dublare a acestui tip de costuri pentru microîntreprinderi, iar pentru multe dintre ele va fi un cost imposibil de suportat", afirmă Ovidiu Nicolescu. Înfloreşte piaţa neagră a muncii Mai mult, măsura nici nu va duce la creşterea încasărilor, "deoarece banii obţinuţi în plus de la cei ce vor reuşi să supravieţuiască vor fi contrabalansaţi de scăderea încasărilor de la cei care nu o vor face. La multe microîntreprinderi, costurile salariale reprezintă cea mai mare cheltuială", adaugă reprezentnul IMM-urilor. El mai spune că solicită o discuţie specială cu Guvernul pe această temă, pentru a se ajunge la o soluţie realistă, care să ţină cont şi de problemele IMM şi de nevoile statului de creştere a veniturilor. "Sunt circa 600.000 de firme în România, dintre care 99% sunt IMM-uri. Aproximativ 90% sunt microîntreprinderi, iar acolo sunt problemele cele mai grave. Până acum cheltuielile la sănătate erau de 5.2% din salarii, iar acum ele vor ajunge la 10-11%, ceea ce nu au cum să suporte. E o schimbare prea mare de fiscalitate", completează Ovidiu Nicolescu.

Ne puteți urmări și pe Google News