Pufoasă și curată, zăpada luminează chipul la propriu, fiind săracă în minerale și ideală pentru piele. Potrivit specialiștilor, folosită ca tratament cosmetic este mană cerească pentru frumusețe
Neaua e o sursă de sănătate, numai că oamenii s-au obișnuit să o considere o intemperie a naturii care provoacă numai neplăceri. Astfel, zăpada reprezintă, potrivit cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, un factor terapeutic cu efecte extraordinare, pe care îl avem la îndemână, dar nu știm să profităm de el.
Se obține simplu
Unii dintre specialiști vorbesc despre faptul că apa rezultată din topirea zăpezii este un adevărat elixir pentru piele și pentru păr, fiind extrem de pură. Apa de zăpadă folosită în scop cosmetic se obține simplu, prin topirea zăpezii într-o oală mare, pe calorifer, și folosirea acesteia imediat. Desigur, nu orice zăpadă este indicată.
Trebuie să avem în vedere faptul că neaua care cade peste aglomerările urbane este poluată. Ideal e să o colectăm într-un recipient lăsat pe balcon sau într-o zonă izolată. Se folosește doar zăpada proaspătă, afânată. Specialiștii recomandă ca pentru tonifierea tenului să punem într-un vas doi-trei pumni de zăpadă pufoasă, afânată. Luați cu degetele puțină zăpadă și folosiți-o ca pe o cremă, întinzând-o pe toată fața, masând ușor. Apoi, frecați pielea feței cu un bulgăre, cu mișcări circulare. La urmă, ungeți cu o cremă puternic hidratantă. Acest procedeu, aplicat vreme de câteva săptămâni, vă va reîntineri tenul, contribuind la eliminarea ridurilor și redându-i bujorii naturali, fiind „cel mai bun agent de curățire”.
De două ori pe săptămână
În ceea ce privește părul, zăpada combate mătreața, împiedică despicarea vârfurilor și întărește firul de păr. Zăpada topită este tratamentul sigur pentru fire de păr rebele, cu tendință de despicare la vârfuri, dar și o armă de temut pentru mătreață. Dacă te chinui de mult timp cu un scalp plin de sebum, soluția este să-ți clătești părul, după fiecare spălare, numai cu zăpadă topită și să repeți acest lucru de două ori pe săptămână! Bineînțeles, dacă mai ai zăpadă la îndemână.
Copiii se freacă pe față, uneori, cu zăpadă, în joacă, dar acesta este de fapt un tratament medical cu efecte sigure. Să nu omitem faptul că, pe vremuri, la țară, copiii erau băgați într-un nămete și frecați cu zăpadă pe întreg corpul pentru a fi rezistenți la boli.
Prin urmare, tăvăliți-vă prin zăpadă deoarece veți face o veritabilă cură de însănătoșire generală.
Desculț prin nea
Sebastien Kneipp, un preot german renumit pentru tratamentele naturiste cu apă, recomandă mersul desculț prin rouă și zăpadă, ca mijloc de vindecare și revitalizare a întregului corp, dar și ca măsură profilactică pentru cei predispuși la bolile sezonului rece. Mersul cu tălpile goale prin zăpadă nu trebuie să depășească 30-40 de secunde, după care trebuie să punem în picioare șosete de lână și să mergem câteva sute de metri, rulând bine talpa pe sol. Astfel, sângele se pune în mișcare, picioarele se vor încălzi foarte tare, transmițănd căldura și în restul organismului. Senzația imediată va fi de înviorare și tonus excelent. Putem face asta zilnic, mărind progresiv mersul în zăpadă până la 3 minute. Metoda nu este recomandată persoanelor care sunt deja bolnave, deoarece ar putea agrava afecțiunea. Pentru femei, însă, este un mijloc de prevenire a cistitelor și infecțiilor urinare, anexitelor, artritelor și reumatismului. Picioarele nu vor mai fi reci, iar crizele de sciatică vor fi mai rare și mai puțin dureroase. Cârceii și deranjamentele digestive care apar din cauza frigului vor dispărea. Iar joaca prin zăpadă contribuie serios la modelarea siluetei!