Proprietatea, varianta fără şef

Proprietatea, varianta fără şef

După mai mult de un an de când guvernul se chinuieşte să caute un administrator al Fondului, acum vrea să renunţe la compania aleasă.

Un nou episod din saga Fondului Proprietatea (FP) este pe cale să înceapă. Mircea Ursache, preşedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului şi şeful Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a declarat că va propune guvernului să nu semneze, cel puţin deocamdată, contractul cu Franklin Templeton Investment.

Gigantul american a fost ales să se ocupe de gestionarea FP şi a activelor sale, în urma unui proces de peste un an, de Comisia de Selecţie a administratorului FP, special înfiinţată în acest sens. Motivul lui Ursache este că Franklin Templeton cere prea mulţi bani pentru ce trebuie să facă, suma solicitată ridicându-se la aproape 20 de milioane de euro anual. Conducerea actuală a Fondului costă circa un milion şi jumătate de euro pe an. Micii acţionari se pregătesc de procese   „Acţionarii minoritari trebuie să privească situaţia cu realism. Drumul spre listare este inevitabil, dar un salt atât de mare de cheltuieli nu are justificare şi nu poate fi acceptat”, a argumentat Mircea Ursache, ieri, într-o conferinţă de presă.

În replică, Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari (CFA) România, este de părere că „nu ne putem permite aşa ceva şi nici nu este cazul ca reprezentantul unei instituţii să facă astfel de glume”. El consideră că într- un stat membru nu îşi au locul asemenea gesturi. Referitor la miza nesemnării contractului, analistul financiar crede că este vorba despre dorinţa actualei conduceri a FP de a-şi păstra influenţa şi modul de lucru, deoarece „odată cu venirea Franklin Templeton, ar fi un management adevărat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Corin Trandafir, reprezentantul familiilor Malaxa şi Auschnit, a declarat, citat de Mediafax, că „eventuala neadoptare de către guvern a contractului cu Franklin Templeton Investment va aduce prejudicii enorme acţionarilor privaţi, care se vor vedea nevoiţi să înceapă o serie de procese împotriva statului român pentru a-şi recupera în numerar echivalentul titlurilor de despăgubire”.