Proprietarii caselor individuale vor primi bani pentru eficientizarea consumului de energie

Proprietarii caselor individuale vor primi bani pentru eficientizarea consumului de energieSursa foto: Arhiva EVZ

Proprietarii caselor individuale și asociațiile de proprietari din condominiu vor putea primi granturi și alocații pentru eficientizarea consumului de energie. Guvernul a aprobat Programul de finanțare „Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova” (FEERM).

Programul urmărește renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați din clădirile sectorului rezidențial, adică circa 8.500 de apartamente, sau circa 5.000 de case individuale. De asemenea, până în 2027, urmează să fie realizate economii de energie de cel puțin 66,9 milioane kWh la consumatorii casnici, adică echivalentul a peste 100 de milioane de lei.

”Îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor rezidențiale este metoda cea mai sustenabilă pentru diminuarea impactului prețurilor și a tarifelor mari la energie asupra populației. În acest an, pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică în sectorul rezidențial au fost alocate mijloace financiare în sumă de peste 300 de milioane de lei.

Obiectivele acestui program sunt setate pentru perioada 2024-2027, iar pentru implementarea lor sunt necesare resurse financiare în valoare de circa 1,4 miliarde de lei, care vor fi valorificate prin intermediul Centrului Național pentru Energie Durabilă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Eficientizarea consumului de energie. Beneficiarii nu trebuie să aibă restanțe la bugetul public

Secretarul de stat în Ministerul Energieie, Carolina Novac, a explicat că beneficiarii acestui proiect vor fi asociațiile de proprietari din condominiu și proprietarii de case individuale, care nu au restanțe față de bugetul public.

Reabilitarea termică a blocurilor

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Vorbim de componenta de grant de 70% și 30 la sută deja contribuția efectivă a beneficiarilor. Se vor aplica și gradele de vulnerabilitate energetică din fondul de reducere al vulnerabilității. Pentru casele individuale vom avea or 50 la sută grant și respectiv 50 la sută contribuția efectivă din partea acelor contribuabili unde la fel gradele de vulnerabilitate energetică de vor aplica”, a declarat Carolina Novac, citată de radiomoldova.md.

Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a precizat că vor fi efectuate lucrări de eficientizare energetică, atât în interiorul, cât și exteriorul blocurilor locative.

„Pentru gospodăriile casnice vor fi eligibile măsuri cum ar fi izolarea termică a pereților, acoperișului, schimbarea geamurilor, implementarea pompei termice de căldură și alte măsuri. În cadrul asociațiilor de locatari vor fi eligibile măsuri cum ar fi izolarea termică a anvelopei clădirii, a acoperișului, schimbarea geamurilor vechi cu altele noi, eficiente din punct de vedere energetic. La fel, modernizarea sistemului de iluminat, vor fi eligibili și pentru instalarea stațiilor de alimentare a automobilelor electrice”, a detaliat Ion Muntean.