Comisia Europeană sprijină Moldova, pentru consolidarea sectorului energetic
- Nicolae Comănescu
- 4 februarie 2024, 22:40
Oficialii Comisiei Europene și-au reafirmat sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova, pentru consolidarea unui domeniu esențial: sectorul energetic.
Comisia Europeană sprijină Republica Moldova pentru întărirea sectorului energetic. Cel de-al cincilea Dialog la nivel înalt în domeniul energetic între Uniunea Europeană și Republica Moldova a avut loc la finalul acestei săptămâni.
Evenimentul a fost prezidat de Kadri Simson, comisarul european pentru energie și Victor Parlicov, ministrul Energiei al Republicii Moldova.
Oficialul de la Chișinău a afirmat că Republica Moldova „intenționează să intensifice eforturile pentru implementarea deplină a acquis-ului Comunității Energetice ca prioritate-cheie, în special transpunerea și implementarea integrală a Pachetului privind energia curată și a Pachetului de integrare a energiei electrice, care să permită includerea acestui stat în piața internă a energiei electrice a UE, precum și deschiderea și liberalizarea în continuare a pieței gazelor”.
Discuții între Republica Moldova și Comisia Europeană pe tema energiei
Astfel, Republica Moldova, Comisia Europeană și Secretariatul Comunității Energetice au convenit asupra unei foi de parcurs comune pentru continuarea reformelor în sectorul energetic al Basarabiei, incluzând energia electrică, gazele, energia regenerabilă și eficiența energetică.
Cele două entități au discutat în cadrul evenimentului și despre posibilitatea creșterii capacității de import a energiei electrice din Rețeaua Continentală Europeană și creșterea capacității de flux invers a gazoductului transbalcanic.
Republica Moldova și-a asumat angajamentul să accelereze dezvoltarea interconexiunilor electrice, cu accent pe construcția în timp util a liniilor electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava și să avanseze cu cea de-a treia interconectare Strășeni de 400 kV.
De asemenea, autoritățile de la Chișinău vor explora „posibilitatea de a propune interconectarea 400 kV Bălți-Suceava pentru lista UE de proiecte de interes reciproc, precum și a treia linie electrică”.
La rândul său, Comisia Europeană și-a reiterat „angajamentul de a sprijini Republica Moldova în continuarea reformelor din sectorul energetic și în dezvoltarea infrastructurii sale energetice, inclusiv prin solicitarea de a aloca până la 10 milioane de euro Fondului pentru Eficiență Energetică Rezidențială în primul an de funcționare a acestuia și alte 3 milioane de euro pentru asistență tehnică Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), care să devină atât punctul focal național pentru nevoile de eficiență energetică ale statului, inclusiv în sectorul rezidențial, cât și o instituție de încredere”, se arată într-un comunicat al Delegației UE la Chișinău, conform unica.md.