Referendumul privind integrarea europeană. Întrebarea de pe buletinele de vot

Referendumul privind integrarea europeană. Întrebarea de pe buletinele de vot Alegeri europarlamentare. Sursa foto: dreamstime.com

Referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost anunțat de către președintele Maia Sandu la sfârșitul anului trecut, în cadrul unui eveniment la care șefa statului a spus că va candida pentru un nou mandat prezidenți.

„Vreau să contribui mai departe la agenda europeană a Republicii Moldova pentru că o consider extrem de importantă. Referendumul va avea loc în ziua cu alegerile prezidențiale. Cel mai important argument este participarea pentru că această decizie va defini soarta țării pentru mulți ani înainte. Eu îmi doresc să văd cât mai mulți oameni care vor participa la această decizie”, a spus Maia Sandu.

Propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției a fost transmisă marți, 9 aprile, Curții Constituționale, a declarat, în cadrul unei conferințe de presăă, Veronica Roșca, președintele Comisie juridice, numiri și imunități.

Veronica Roșca a mai anunțat că întrebarea adresată la referendumul constituțional care va fi organizat în toamnă, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, este: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Ne puteți urmări și pe Google News

Referendumul din Republica Moldova

Roșca a mai precizat că prin proiectul de modificare a Constituției se dorește reconfirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. „Astfel se propune completarea preambulului Constituției cu două aliniate noi. Totodată, se propune completarea Constituției cu un nou titlu – Titlul V prim „Integrarea în Uniunea Europeană”. Se propune aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Uniunea Europeană

Sursa foto: Arhiva EVZ

Veronica Roșca a accentuat că, astfel, astăzi are loc lansarea propriu-zisă a inițierii referendumului constituțional. „Următoarea etapă va viza eliberarea avizului de către Curtea Constituțională, apoi noi suntem responsabili de prezentarea în adresa Parlamentului a proiectului de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului constituțional, cât și propriu-zis întrebarea care va fi pusă în adresa cetățenilor”, a mai spus deputata, citată de ipn.md.