Proprietarii agricoli nu mai sunt obligați să-și cumpere asigurări de sănătate

Proprietarii agricoli nu mai sunt obligați să-și cumpere asigurări de sănătateSursa foto: CNAM

Proprietarii de terenuri agricole nu vor mai fi obligați să plătească prime fixe pentru asigurări de sănătate, a anunțat ministrul Sănătății, Alla Nemerenco.

Proprietarii de terenuri nu vor mai fi obligați să-și cumpere asigurări de sănătate

Decizia a fost luată în urma discuțiilor cu Casa Națională de Asigurări Medicale (CNAM) și cu un grup de parlamentari.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, modificări legislative în acest sens vor fi făcute în viitorul apropiat.

„Majoritatea proprietarilor au primit sau moștenit aceste terenuri ca urmare a Programului Național de Funciar, cota medie de teren fiind de aproximativ 2,5 hectare”, a declarat acesta.

În prezent, proprietarii unor astfel de terenuri, inclusiv cei care locuiesc în afara Republicii Moldova, nu vor mai primi notificări despre plățile solicitate sau mesaje despre amenzi.

Anterior, proprietarii de terenuri agricole erau obligați să plătească 1014 lei dacă nu făceau parte concomitent din alte categorii de plătitori de asigurări de sănătate.

Reamintim că, până pe 31 martie, cei obligați să-și cumpere o poliță medicală o mai pot face la un preț redus.

Lista completă de categorii și prețuri

În decembrie anul trecut, a fost adoptată Legea privind fondurile de asigurări obligatorii de sănătate pentru anul 2024. S-a stabilit cuantumul contribuțiilor la fondul de asigurări medicale obligatorii pentru lucrătorii angajați (un procent din salariu) și un preț fix pentru polițele pentru cei care le cumpără pe cont propriu.

Ca și anul trecut, pentru a doua categorie de plătitori se stabilește o contribuție de 12.636 lei.

Alla Nemerenco

Alla Nemerenco, ministrul Sănătății, Republica Moldova / sursa foto: FB

Există și categorii de persoane pentru care polița de asigurare medicală este plătită de stat - pensionari, copii, părinți cu mulți copii etc. Pentru aceștia, accesul la îngrijirea medicală este plătit de la buget.

Iar pentru cetățenii care lucrează angajați, le sunt transferați din salariu, în fondul de asigurări medicale obligatorii, aceiași 9%.

Costul poliței va fi de 12.636 lei pentru cei care o achiziționează mai târziu de termenul stabilit de lege, adică după 31 martie. Până atunci, polița va costa 4056 lei.

Categoriile obligate să-și cumpere polițe de asigurări medicale

Sunt obligați să-și cumpere polițe medicale următoarele categorii de profesioniști: mediatorii, notarii, avocații, executorii judecatoresti, experți criminaliști, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității lor, proprietarii de întreprinderi individuale, titulari de brevete (din sectorul serviciilor), proprietarii de imobile închiriate, persoane fizice care desfășoară activități în domeniul achiziționării de produse vegetale și/sau horticole și/sau obiecte de floră, alți cetățeni neangajați și neasigurați de stat, străinii care nu lucrează cu drept de ședere permanentă, beneficiarii de protecție internațională, străinii care nu muncesc, dar cărora li s-a acordat dreptul de ședere temporară pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru persoanele care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu produse accizabile, prețul poliței medicale va fi de 1622 lei, iar proprietarii de terenuri agricole aveau de plătit 1014 lei.