Evenimentul Zilei > Social > Propofolul, „medicamentul lui Michael Jackson”, l-a ucis pe micuțul Petru
Propofolul, „medicamentul lui Michael Jackson”, l-a ucis pe micuțul Petru

Propofolul, „medicamentul lui Michael Jackson”, l-a ucis pe micuțul Petru

Substanța care l-a adus în moarte cerebrală pe Petru, un băiețel de 4 ani din Pitești, este aceeași care i-a fost fatală lui Michael Jackson.

Propofolul este un anestezic foarte des utilizat, mai ales în spitalele din America, acolo unde mulți dintre pacienți se arată, însă, reticenți, deoarece această substanță i-a adus moartea lui Michael Jackson.

De ce se tem americanii, dar numai ei, de propofol? În primul rând pentru că propofolul scade foarte mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care se folosește exclusiv în spitale, nu și în cabinetele stomatologice. Pacienții sedați cu propofol trebuie să fie atent monitorizați de cadre specializate.

În State, i se mai spune și „medicamentul lui Michael Jackson”, asta după ce s-a stabilit că acest medicament l-a ucis pe celebrul artist. Michael Jackson a decedat pe 25 iunie 2009, la doar 50 de ani, în urma unei intoxicaţii grave cu Propofol (anestezic pe care îl folosea în loc de somnifer).

Legătura între Michael Jackson și Petru, un băiețel de 4 ani din Ploiești, este făcută chiar de această substanță. Copilul a fost anesteziat de medicul stomatolog cu propofol.

În cabinetele stomatologice din România se foloseşte pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să existe autorizație pentru această procedură, şi ea este «o practică», nu un fenomen punctual, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, citat de RTV.

Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum, fără a respecta normele minime de securitate”, a adăugat ministrul liberal.