Promisiuni pentru fermierii afectați de secetă. Ministerul Agriculturii bate cu pumnul în masă
- Cristian Raducanu
- 23 iulie 2024, 18:26
România. Ministerul Agriculturii caută soluții pentru fermierii afectați de seceta severă. În acest sens, ministrul Florin Barbu a avut o întrevedere cu reprezentanții băncilor comerciale în vederea identificării unei soluții pentru sprijinirea societăților din agricultură.
Ministerul Agriculturii caută soluții pentru fermierii afectați de secetă
În acest sens, ministerul Agriculturii a propus reprezentanților băncilor să aibă în vedere suspendarea ratelor și dobânzilor la credite. „Am ținut mult să aducem la aceeași masă băncile pentru că avem o situație complicată la nivelul culturilor de primăvară.
Estimările noastre ne determină să găsim o formulă comună, în funcție de posibilitățile fiecărei bănci, astfel încât să venim în sprijinul fermierilor care au culturi de primăvară calamitate”, a declarat ministrul Agriculturii.
Odată identificate soluțiile viabile, Florin Barbu va organiza o nouă ședință în care va prezenta propunerile acestora. La ședința de la ministerul Agriculturiii au luat parte Alina Toma, directorul general al FGGR, Elena Tatomir și Viorel Morărescu, ambii directori la MADR.
Mecanism de intervenție pentru salvarea agricultorilor
Florin Barbu a subliniat că ministerul Agriculturii pregătește un mecanism de intervenție, astfel încât ratele societăților din agricultură aflate la un pas de insolvență să fie amânate. Fermierii și agricultorii deopotrivă deplâng faptul că seceta le-a compromis culturile.
Sunt aproximativ două milioane de hectare de porumb afectate. La care se adaugă alte 100.000 de hectare de grâu și rapiță, potrivit datelor prezentate de ministerul Agriculturii. Florin Barbu a mai precizat că măsurile trebuie adoptate cât mai repede cu putință.
Ministerul Agriculturii cere aplicarea măsurilor până la 1 august
În acest sens, Barbu a indicat ca termen 1 august, în caz contrar foarte multe societăți din agricultură riscă să intre în insolvență. Această măsură trebuie luată urgent. Obligatoriu de la 1 august, pentru că altfel degeaba le dau eu în septembrie despăgubiri. Pentru că vin şi îi execută şi intră firmele în insolvenţă.
Pot spune că sumele care vor fi date pe despăgubiri nu vor intra sub incidenţa executării silite. Voi trece expres în actul normativ ca sumele să fie utilizate doar pentru funcţionare şi nu vor fi supuse executării silite", a declarat Florin Barbu într-o postare pe Facebook.