Promisiuni înainte de alegeri. Teodorovici, preocupat de banii românilor din străinătate

Promisiuni înainte de alegeri. Teodorovici, preocupat de banii românilor din străinătate

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici se declară extrem de preocupat de banii românilor care muncesc în străinătate. Anul trecut, s-a creat o adevărată panică după ce liberalii l-au acuzat pe ministru că, prin proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului vrea să confiște sumele trimise în țară mai mari de o mie de euro.

Ieri, în campanie electorală, Teodorovici a promis că facilitează transferul banilor din străinătate, fără comisioane, prin înființarea de agenții CEC în străinătate.

Este un mecanism de transfer mult mai facil al fondurilor pe care românii care sunt plecați în afara țării le trimit către familii, către copii, către părinți și atunci, prin intermediul CECului, se va lansa cât de curând un pachet de măsuri care să vizeze deschiderea de sucursale, de birouri în afara țării, unde trăiesc comunități importante de români, pentru ca românii de acolo să-și poată deschide, dacă doresc, într-un mod mult mai facil, conturi, să folosească aceste birouri de transfer, și fără comisioane”, a afirmat Teodorovici aflat în campanie electorală la Suceava. Ministrul spune că sistemul va funcționa din luna iunie. CEC este o instituție bancară deținută de Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, înființată în 1864. În legătură cu intenția ministrului, senatorul liberal Florin Cîțu a declarat pentru EVZ că este doar o promisiune electorală și că și dacă s-ar implementa ar fi total ineficientă. „Există deja companii care transferă banii instant, fără comision. Românii din străinătate recurg de mult la serviciile lor”, a spus senatorul liberal.

Sumele mari sunt monitorizate

Anul trecut, când a vorbit despre transpunerea directivei europene prin proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, Teodorovici a fost acuzat de Opoziție că vrea să confiște banii românilor din străinătate. Concret, era vorba despre monitorizarea tranzacțiilor care depășesc 2000 de euro. „Suntem ultimul stat care nu a transpus acest act normativ şi, ştiţi foarte bine, vor fi penalităţi destul de mari pe zi, bani pe care nu are sens să îi plătim nejustificat (...) Doar acele structuri prin care se transferă bani în ţară raportează la Oficiul Naţional pentru Prevenirea Spălării Banilor anumite informaţii pe care aceştia le prelucrează în vederea prevenirii, stopării şi combaterii faptelor de terorism”, a explicat Teodorovici.

Legea privind combaterea spălării banilor a fost adoptată în 24 octombrie de Camera Deputaţilor, dar a fost atacată la CCR. Opoziția a reușit să ridice plafonul la 10 000 de euro și doar cine trece de această sumă este obligat să declare proveniența banilor.

 

Cei mai mulți bani vin din Italia

Potrivit Eurostat, între 2004 și 2018 românii din străinătate au trimis în țară 34,7 miliarde de euro. Cele mai mari sume au fost trimise în 2007 și 2008, 4,99 miliarde, respectiv 5,16 miliarde de euro. În anii 2013 și 2014 s-au trimis cele mai mici sume, 2,1 miliarde de euro, respectiv 2 miliarde. Anul trecut românii care lucrează în afara țării au trimis 2,98 miliarde de euro. Cele mai mari sume au fost trimise din Italia, Germania și Marea Britanie. România se bazează din ce în ce mai puțin pe banii trimiși de români din străinătate. În 2008 remitențele muncitorilor români din diaspora reprezentau 3,5% din PIB, iar în 2018 reprezentau 1,5% din PIB.

 

Ne puteți urmări și pe Google News