Proletarul Ceaușescu venea, de fapt, dintr-o familie de „chiaburi”

Proletarul Ceaușescu venea, de fapt, dintr-o familie de „chiaburi” Nicolae Ceaușescu împreună cu părinții, sursa foto Wikipedia

Toma Roman jr., doctor în istorie, redă o imagine nemaivăzută a  lui Nicolae Ceaușescu printr-o serie de  interviuri cu oameni de seamă ai regimului comunist.  În lucrarea sa, „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu”, apărută la Editura Evenimentul Zilei și Capital,  liderul  este descris de apropiați, persoane cu funcții importante, rude și cunoscuți.

Multe dintre mărturii sunt inedite, oferă un portret autentic al lui Nicolae Ceaușescu și al soției sale. Personalități precum Ștefan Andrei, Cornel Burtică, Emil Bărbulescu și Iosif Banc descriu caracterul și obiceiurile cuplului care a condus România între 1965 și 1989.

Adevărul despre originile lui Nicolae Ceaușescu

Emil Bărbulescu, nepotul de soră al lui Nicolae Ceaușescu, a fost șeful Ministerului de Interne în județul Olt.  Bărbulescu respinge zvonurile despre sărăcia familiei Ceaușescu, afirmând că bunicul său, Andruța Ceaușescu, adică tatăl dictatorului, a fost un țăran înstărit.

Andruța a fost implicat și în politică, fiind primar din partea țărăniștilor, iar bunica, adică mama dictatorului, Alexandrina provenea dintr-o familie cu tradiție militară, descendentă din ofițerii lui Tudor Vladimirescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Bunicul (n.r. Andruță Ceaușescu, tatăl dictatorului) era un ţăran înstărit. Familia noastră, pe partea lui Andruţa, se trăgea din Polovragi, un sat de oieri bogaţi de lângă Vâlcea. Când a venit aici, străbunicul meu a cumpărat foarte mult pământ și pădure. Andruţa avea mulți copii și cheltuieli, a mai vândut din proprietăți, dar nu era sărac. A făcut şi politică, bunicu’. Era cu Mihalache, țărăniştii. A fost o perioadă şi primar de la ţărănişti aici. În nici un caz nu era un sărăntoc.

Nici bunica nu venise cu mâna goală. Se trăgea din comuna Șinca, din neamul unuia Badea, ofiţer din oastea lui Tudor Vladimirescu. S-a spus despre familia noastră că eram ţâgani. Nici pomeneală. Eu aş fi vrut, într-un sens, să fiu ţâgan. Ăştia se ajută între ei, îs uniţi și nu se înşeală unul pe altul.”, a spus Emil Bărbulescu.

Ceaușescu voia să se retragă în 1990

Nepotul dictatorului susține că Nicolae Ceaușescu, bolnav și destul de în vârstă, voia să se retragă din fruntea țării.

„Din câte ştiu eu, din familie, voia să se retragă oricum prin primăvara lui 1990. În afară de diabet, de care suferea de multă vreme, avea și dureri mari de la cancerul la prostată. Voia, în schimb, să facă el jocurile, să cedeze puterea gradat.”, își amintește Bărbulescu.

Un nume vehiculat, după cum era de așteptat, era acela a lui Nicu Ceaușescu, al treilea copil al cuplului dictatorial.

„Era posibil, erau mari şanse (n.r. să îi lase puterea lui Nicu). Nu ştiu sigur, dar Nicu avea de partea lui cel puţin jumătate din Comitetul Politic Executiv. Ana Mureşan, Postelnicu și alţii mergeau pe mâna lui. Și dacă s-ar fi pus la vot pe bune, era posibil să fi ieşit. Avea oamenii lui, promovaţi.”, a declarat nepotul lui Ceaușescu.

Emil Bărbulescu, în cadrul interviului său din cartea „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu” vorbește despre posibilile origini rrome ale familiei, jocurile Securității și viața de după Revoluția din 1989.

Dacă doriți să citiți mărturia completă a lui Bărbulescu, cât și alte interviuri exclusive despre soții Ceaușescu puteți achiziționa cartea accesând linkul: edituradecarte.ro. 

 

Revista presei
Parisul la răscruce