Evenimentul Zilei > Actualitate > Proiectul Earth 300. „Nava apocalipsei” care va găzdui miliardarii lumii. Filmele SF devin realitate
Proiectul Earth 300. „Nava apocalipsei” care va găzdui miliardarii lumii. Filmele SF devin realitate

Proiectul Earth 300. „Nava apocalipsei” care va găzdui miliardarii lumii. Filmele SF devin realitate

Un excentric om de afaceri din Singapore își propune să reunească cei mai bogați oameni din lume și cei mai renumiți oameni de știință pe un megayacht de lux.

Prin această inițiativă, omul de afaceri, Aaron Olivera își propune să rezolve problemele cu încălzirea globală. Costul unui bilet la o cabină VIP va fi în jur de un milion de dolari.

„De ce să nu-i luăm pe cei mai bogaţi oameni ai planetei, să-i punem la un loc cu cei mai inteligenţi oameni de ştiinţă, pentru a putea experimenta astfel, la prima mână, ce se întâmplă de fapt în jurul nostru?”, s-a întrebat, retoric, Aaron Olivera, iniţiatorul acestui proiect megalomanic.

În cazul în care ideea sa va fi transpusă în realitate, viitorul megayacht ar deveni cea mai mare navă croazieră de lux de pe planetă. Va fi o navă desprinsă din poveștile SF, cu propulsie nucleară „verde” şi un computer cuantic, despre care se crede că ar putea găsi soluţiile la actuala criză climatică.

O navă desprinsă din filmele SF

Megayacht-ul va purta numele Earth 300 (Pământ 300) și va avea o lungime de 300 de metri. Nava de croazieră va folosi, pentru deplasare, un motor cu propulsie nucleară, care nu degajă dioxid de carbon. Olivera îşi propune ca nava să aibă un reactor nuclear la care combustibilul să fie toriu – element care, în urma reacţiilor nucleare, nu produce plutoniu radioactive. Acesta este un concept aflat încă în faza de cercetare.

Pe puntea cu un design îndrăzneţ va fi ridicată o sferă înaltă de 13 etaje, în care se vor afla laboratoarele ştiinţifice. Aici, oamenii de știință vor căuta soluţii la actuala criză climatică. Ei vor beneficia de un super-computer cuantic, de milioane de ori mai rapid şi mai sofisticat decât cele actuale.

La fel ca în cazul reactorului cu toriu, în acest moment, un astfel de computer nu există „pe piaţă”. Este greu de crezut că va fi realizat până în 2025 când inițiatorul proiectului Earth 300 îşi propune să-l lanseze.

Cine va fi invitat la bord

Pe navă urmează să fie găzduite 425 de persoane, din care 165 vor fi membri ai echipajului, iar 160 oameni de ştiinţă. Echipajul de bază va include și 20 de experţi în economie, ingineri, exploratori, activişti, artişti sau politicieni. Printre cei care vor primi invitații la bord se numără Elon Musk, Greta Thunberg și Michelle Obama.

Singurii plătitori de bilet vor fi turiştii bogaţi care vor ocupa cele 20 de apartamente VIP. Banii strânși de la ei, circa 1 milion de dolari, vor fi folosiţi la finanţarea expediţiei ştiinţifice de la bordul vasului.

„Motivul pentru care construim acest vas îl reprezintă faptul că schimbările climatice sunt deja o problemă globală, prin urmare avem nevoie de un astfel de vehicul global”, a spus Aaron Olivera.

Olivera a spus că ideea construirii Earth 300 i-a venit în Maldive când a văzut recifele de corali pe cale de dispariţie. El s-a gândit că ar fi o idee bună să adune la un loc două lumi atât de diferite, cea a superbogaţilor şi a oamenilor de ştiinţă.

Un proiect similar propus în Norvegia

Un proiect similar a fost iniţiat în Norvegia, REV Ocean, un superyacht de 200 de metri, în valoare de 350 de milioane de dolari. Acesta este folosit pentru cercetări în domeniul pescuitului, schimbărilor climatice şi poluării cu plastic a oceanelor.

Earth 300 va costa în jur de 700 de milioane de dolari şi va fi şi de două ori mai mare, cu o lungime totală estimată la 300 de metri.

Olivera are în vedere câteva şantiere navale din Germania şi Coreea de Sud unde vasul ar putea fi construit. Antreprenorul mai speră ca nava să fie gata în 2025 şi să atragă cât mai mulţi investitori privaţi şi bănci pentru a-și finanța proiectul.