Proiectul centralei atomo-electrice bulgărești de la Belene revine în actualitate

Proiectul centralei atomo-electrice bulgărești de la Belene revine în actualitate

La sud de Dunăre, proiectul centralei atomo-electrice de la Belene, în Bulgaria, se repune pe tapet. Bulgaria are deja în curte cele două reactoare ale centralei produse de Rusia, iar proiectul Belene a fost pornit și sistat de mai multe ori, informează Rador.

Prin semnarea unui memorandum de colaborare între trei din cei şase participanți la licitația pentru un investitor strategic la centrala Belene, au crescut în mod considerabil șansele realizării proiectului.

Concernul rus Rosatom a constituit un consorțiu cu Framatome SAS din Franța și General Electric Steam Power din Statele Unite în cadrul procedurii de alegere a unui investitor strategic pentru proiectul nuclear Belene, a anunțat ministrul energeticii, Temenuzhka Petkova. Ea a subliniat rolul jucat de primul ministru Borisov la semnarea memorandumului. Este un semnal pozitiv în condițiile crizei actuale. Au crescut şi garanţiile de ordin geopolitic.

Borisov a declarat că cei trei parteneri vor colabora dacă concernul rus va câștiga concursul în competiție cu CNNC, corporația nucleară a Chinei și KHNPC, corporația hidro-nucleară a Coreei de Sud. Este posibilă și colaborarea sub o altă formă a ruşilor şi chinezilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

General Electric va asigura turbinele la baza tehnologiei Arabelle şi alte echipamente; francezii din Framatome, sistemele automate pentru conducerea  proceselor tehnologice.

În aceste condiţii, şansele concernului rus care a fabricat cele două reactoare de 1.000 de megawaţi ale centralei au crescut considerabil. Memorandumul a fost semnat de Kirill Komarov, prim-adjunct al directorului general Rosatom, Michael Keroullé, preşedintele companiei americane şi Frédéric Lelièvre, vicepreşedinte executiv al companiei franceze.

Cele trei companii colaborează la realizarea centralei atomo-electrice Paks II și Hanhikivi  în Ungaria și Finlanda. Rușii construiesc împreună cu americanii centralele Akkuyu din Turcia și Dabaa în Egipt.

Președintele Forumului Energetic Bulgar, Ivan Hinovski, a avertizat însă că modelul de realizare ales de aşa-zisa contractare multiplă este riscant şi greu de condus.

Proiectul Belene a fost lansat la începutul anilor '80, înghețat în anii '90, reluat de Guvernul Simeon de Saxa-Coburg-Gotha şi iar oprit în 2012 de primul guvern Borisov.

Bulgaria a fost condamnată de arbitrajul internaţional de la Paris să plătească cele două reactoare de 1.000 de megawaţi produse în Rusia, care au fost aduse în incinta centralei.

Sursa: Rador