Proiectele chinezilor în România: reţea naţională de fibră optică şi un Centru European de Proiectare

Proiectele chinezilor în România: reţea naţională de fibră optică şi un Centru European de Proiectare

Compania chineză Huawei va investi, în România, circa 200 de milioane de euro până în 2014, principalele proiecte fiind Centrul European de Proiectare Huawei din zona Pipera precum şi realizarea unei reţele de fibră optică la nivel naţional, în colaborare cu Transelectrica SA.

Inaugurarea Centrul European de Proiectare Huawei în zona Pipera, de lângă Bucureşti, este programată pentru februarie 2012, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Informaţiile au fost furnizate în cadrul unei mese rotunde organizate ieri la sediul Ambasadei României la Beijing, unde a participat ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, şi companiile chineze interesate să investească în România.

Ministrul Ion Ariton i-a asigurat pe reprezentanţii Huawai de sprijinul pe care Guvernul Romaniei îl acordă companiilor care investesc în România.

Investiţii în minele din Valea Jiului

De asemenea, oficialul român a discutat şi cu delegaţia China Coal Equipment and Engineering despre interesul pe care îl are în privinţa investiţiilor în minele de huilă din Valea Jiului. Ministrul Ion Ariton le-a prezentat reprezentanţilor companiei chineze programul de reorganizare a sistemului energetic pe cărbune în două companii, care cuprind şi exploatarea minelor, şi producţia de energie, şi i-a invitat să continue discuţiile la nivel de experţi pentru a găsi soluţiile de cooperare.

La întâlnirea cu conducerea companiei Sinohydro, ministrul economiei a prezentat stadiul proiectului Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompaj de la Tarniţa Lăpuştesti. Compania chineză şi-a reafirmat interesul pentru investiţii în acest proiect, urmând a lua o decizie după ce va studia detaliile tehnice. Potrivit MECMA, discuţiile cu delegaţia companiei China Huadian au vizat evoluţiile în proiectul Centralei Termoelectrice de la Doiceşti, dar şi proiectul construirii unui grup energetic nou la Rovinari.

La finalul întâlnirilor, Ion Ariton a asistat la semnarea unui memorandum între compania românească Romcontrol şi compania chineză China Certification and Inspection Group. Documentul va permite o mai buna cooperare în domeniul inspecţiei de mărfuri între cele două ţări.

Citiţi şi:

  • Abia întors din China, Ariton pleacă din nou să discute cu investitorii din Ţara Marelui Zid
  • Boc a ajuns în China. Ministrul Economiei, Ion Ariton, le-a propus chinezilor să cumpere acţiuni de la Transelectrica
  • Ariton prezintă chinezilor obiectivele de investiţii din energie

Ne puteți urmări și pe Google News