Un nou proiect al NASA. Se investește într-o rachetă ce poate duce oamenii pe Marte și înapoi în două luni

Un nou proiect al NASA. Se investește într-o rachetă ce poate duce oamenii pe Marte și înapoi în două luni NASA. Sursa foto: Frank Manno | Dreamstime.com

NASA își propune să trimită astronauți pe Marte până în anii 2030. Dar cu tehnologia actuală, călătoria va dura ani de zile. Acesta este motivul pentru care NASA a investit într-un nou tip de rachetă care ar putea scurta călătoria la doar 2 luni. Reducerea timpului petrecut de astronauți în zborul spațial este esențială pentru sănătatea lor. NASA a investit 725.000 de dolari într-un nou sistem de rachete. Acesta ar putea rezolva unul dintre obstacolele majore în calea trimiterii oamenilor pe Marte: timpul de călătorie.

Cu tehnologia actuală, o călătorie dus-întors către planeta roșie ar dura aproape doi ani. Pentru astronauți, petrecerea unei perioade atât de lungi în zborul spațial implică riscuri.  Aceștia ar fi expuși la niveluri ridicate de radiații solare și cosmice, la efectele nocive ale gravitației zero și la o lungă perioadă de izolare.

Un nou proiect al NASA

Radiația spațială este, fără îndoială, cea mai mare amenințare. Astronauții care petrec doar șase luni în spațiu sunt expuși la aproximativ aceeași cantitate de radiații ca 1.000 de radiografii toracice. Acest lucru îi expune la risc de cancer, afectarea sistemului nervos, pierderea oaselor și boli de inimă, potrivit NASA.

Cea mai bună modalitate de a reduce expunerea la radiații și alte efecte nocive asupra sănătății este de a scurta durata călătoriei, a declarat Troy Howe, președintele Howe Industries. Acesta este motivul pentru care s-a asociat cu NASA pentru a dezvolta Pulsed Plasma Rocket (PPR). Este un nou sistem de rachete care ar putea scurta o călătorie dus-întors către Marte la doar două luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Revoluționarea călătoriilor în spațiu

Această tehnologie „are potențialul de a revoluționa explorarea spațială", a scris NASA într-o declarație. De asemenea, ar putea într-o zi să ducă oamenii chiar mai departe de Marte. Cum ar putea o rachetă să ne ducă pe Marte și înapoi în 2 luni?

O diagramă simplificată a rachetei cu plasmă pulsată (PPR). Sursă foto: Nasa.gov

O diagramă simplificată a rachetei cu plasmă pulsată (PPR). Sursă foto: Nasa.gov

PPR este un sistem de propulsie care utilizează impulsuri de plasmă supraîncălzită pentru a genera multă forță de propulsie foarte eficient. Acesta se află în prezent în faza a doua de dezvoltare, finanțată de programul NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC).

Acest studiu din faza a doua este programat să înceapă luna aceasta. Se concentrează pe optimizarea designului motorului, pe efectuarea de experimente de verificare a conceptului. De asemenea, are în vedere proiectarea unei nave spațiale alimentate cu PPR, ecranată, pentru misiuni umane pe Marte.

Viteză uriașă de propulsie

Marele avantaj al PPR este că poate face o navă spațială să meargă foarte, foarte repede. PPR are atât o propulsie mare, cât și un impuls specific ridicat. Impulsul specific reprezintă rapiditatea cu care un motor de rachetă generează tracțiune. Astfel, tracțiunea este forța care deplasează nava spațială.

PPR generează 10.000 de newtoni de propulsie la un impuls specific de 5.000 de secunde. Aceasta înseamnă că o navă spațială echipată cu PPR care transportă între patru și șase pasageri ar putea călători cu aproximativ 160.000 km pe oră, a declarat Howe.

O navă spațială care zboară atât de repede ar trebui în cele din urmă să încetinească pentru a ajunge la destinație. Howe a declarat că societatea a luat în calcul energia și propulsia suplimentare de care ar avea nevoie pentru a ateriza pe Marte.

Chiar și după finalizarea fazei a doua, vor mai trece câteva decenii până când PPR va fi gata să lanseze astronauți spre planeta roșie. Dar, odată ce va fi disponibilă pentru zboruri spațiale, Howe speră că această tehnologie va extinde în mod semnificativ gama de explorări spațiale umane, poate chiar ajutând misiunile către Pluto într-o zi.

„Poți realiza cam tot ce îți dorești în sistemul solar odată ce această tehnologie va funcționa în 20 de ani", a declarat el, conform Business Insider .

Revista presei