Proiect. Medicamentele scumpe s-ar putea ieftini

Proiect. Medicamentele scumpe s-ar putea ieftini

Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de ordonanță prin care, printre altele, va impune producătorilor, distribuitorilor și farmaciștilor să nu vândă medicamente la un preț mai mare decât cel aprobat de stat, în caz contrar amenzile fiind usturătoare. În premieră, același proiect prevede și înființarea a două registre naționale

Proiectul de ordonanță conține o serie de modificări menite să aducă la zi prevederile Legii reformei sănătății nr. 95/2006. În nota de fundamentare a proiectului care este pus în dezbatere publică până pe 1 martie, autorii notează că este vitală înființarea și susținerea a două registre naționale oficiale, primele din România.

Registre și stocuri

„În vederea implementării intervențiilor de sănătate publică, se impune atât organizarea Registrului naţional de riscuri de mediu, precum și a Registrului național de vaccinări”, se arată în document. În acest moment, nu există cadrul legal pentru înființarea lor. Registrele vor cuprinde date raportate într-un format unic și ar urma să fie înființate la Institutul Național de Sănătate Publică.

Cele mai mari modificări vin în sectorul farmaceutic. Spre exemplu, pentru ca pacienții români să nu mai rămână fără medicamente, producătorii/ importatorii și distribuitorii vor fi obligați să asigure, „stocuri adecvate şi continue din acel medicament către unități farmaceutice”, iar Ministerul va putea restricționa, temporar, exportul de medicamente, în funcție de necesități.

Prețuri mai mici, amenzi mai mari

Per total, prin noua ordonanță, toate amenzile ar urma să crească, de la între 2.000 și 30.000 de lei cât sunt acum în Legea 95/2006, la sume și de zece ori mai mari. Spre exemplu, producătorii, importatorii, distribuitorii și farmaciile care vând medicamente fără preț aprobat de Ministerul Sănătății iau acum amenzi între 10.000 și 30.000 de lei.

Potrivit viitoarei ordonanțe, amenda va crește la între 50.000 și 100.000 de lei, dar le va fi și închisă unitatea! Aceiași amendă vor lua și producătorii, importatorii, distribuitorii și farmaciile care vor vinde medicamente, en gros sau en detail, la prețuri mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătăţii, ceea ce, în anumite cazuri, ar putea duce la scăderea prețurilor.

„La medicamentele generice, spre exemplu, producătorul îi face un discount distribuitorului și de 40-60%, pe când la medicamentele scumpe, inovative, nu cred să existe un discount mai mare de 5%. Aici, teoretic, s-ar putea simți această limitare. Pentru că distribuitorul și farmacia nu vor mai putea pune adaos comercial cât vor, fiind obligați să se încadreze în prețul stabilit de Ministerul Sănătății”, au explicat, pentru EVZ, un surse din industria farmaceutică.

Ne puteți urmări și pe Google News