Mai puține păcănele în orașe. Licența pentru jocurile de noroc, în funcție de numărul de locuitori

Mai puține păcănele în orașe. Licența pentru jocurile de noroc, în funcție de numărul de locuitori Sursa foto: Facebook

Propunerea legislativă cu privire la sălile de jocuri de noroc a trecut de Senat. Aceasta a fost adoptată în ședința de marți, în unanimitate. Potrivit acesteia, licențele se vor acorda în funcție de numărul de locuitori, iar spațiul trebuie să fie la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului sau a comunei.

Schimbări majore cu privire la funcționarea sălilor de jocuri de noroc din România. Marți, Senatul a adoptat în unanimitate proiectul legislativ cu privire la acestea. Astfel, licența pentru jocurile de noroc se va acorda în funcție de numărul de locuitori. Va exista cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori.

Obținerea licenței nu este singura modificare prevăzută în proiectul legislativ inițiat de un grup de parlamentari sociali-democrați. În propunerea votată de Senat se stipulează că spațiul unde sunt săli de jocuri de noroc trebuie să fie situat la la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului, municipiului sau a comunei. Prevederea este valabilă și pentru București. De asemenea, în proiectul de lege se stipulează că sălile de jocuri de noroc nu trebuie să se afle în apropierea unităților de învățământ sau a căminelor acestora. Nici în apropierea locurilor de joacă nu trebuie să funcționeze astfel de spații.

„Spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora”, se mai arată în noua formă a actului normativ.

Ne puteți urmări și pe Google News
Jocuri de noroc. Legi mai stricte și amenzi mai mari

Sursa foto: arhiva EVZ

Autoritățile luptă cu dependența de jocuri de noroc

Proiectul legislativ conține și măsuri pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependență sau pierderi financiare semnificative. Din acest motiv, numărul maxim de de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într-o locaţie şi exploatate de acelaşi operator economic se reduce de la 75 la 20.

Accesul minorilor în sălile de jocuri de noroc este strict interzis. La prima abatere, operatorul economic este sancționat cu o amendă cuprinsă între 100.000 și 200.000 de lei. Valoare ei este dublul cuantumului în vigoare. La a doua abatere, licența operatorului este suspendată pentru o perioadă de șase luni. La a treia abatere, licența este anulară, fără posibilitatea de a obține o alta timp de trei ani, se stipulează în proiectul legislativ.

Propunerea legislativă cu privire la funcționarea sălilor de jocuri de noroc va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, potrivit Agerpres.