Proiect de lege pentru susținerea copiilor cu părinți în străinătate: „Sunt supuși riscurilor de sărăcie sau excluziune socială”

Proiect de lege pentru susținerea copiilor cu părinți în străinătate: „Sunt supuși riscurilor de sărăcie sau excluziune socială” Sursă: Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com

PNL propune implementarea unui program național în vederea susținerii copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate. În acest sens, deputatuL Raluca Turcan a anunțat că a depus o inițiativă legislativă. În România sunt luați în evidențe aproximativ 160.000 de copii ai căror părinți lucrează în alte țări, însă numărul total nu este cunoscut cu exactitate.

Deputatul PNL Raluca Turcan a anunţat, în Parlament, că partidul din care face parte își propune să susțină familiile plecate la muncă în străinătate, ale căror copii au rămas în țară. În acest sens, liberalii au inițiat un proiect legislativ care se adresează acestei categorii de copii.

„Astăzi depunem o nouă iniţiativă legislativă de sprijinire a copiilor cu părinţi la muncă în străinătate, mai exact propunem un plan naţional de sprijin pentru copiii care au părinţi la muncă în străinătate”, a anunţat deputatul Raluca Turcan.

Prin propunerea legislativă, iniţiatorii din Parlament vor să dea posibilitatea instituţiilor publice, şcolilor, spitalelor, ONG-urilor, cultelor să atragă finanţări europene şi să deruleze programe speciale pentru aceşti copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul PNL, Raluca Turcan a spus că în evidențele autorităților există aproximativ 160.000 de copii ai căror părinți se află la muncă în străinătate.

„Prin acest proiect de lege, dorim să dăm dreptul instituţiilor publice, şcolilor, spitalelor, ONG-urilor, cultelor religioase, să atragă finanţări europene şi să deruleze programe speciale pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Sunt disponibile aproximativ 150 de milioane de euro, prin programele operaţionale 2021-2017”, a mai afirmat deputatul PNL.

Un copil din trei este expus riscurilor

Într-o postare pe Facebook, deputatul PNL a precizat că 1 din 3 copii sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Iar copiii rămași acasă, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate sunt lipsiți de afecțiune și supraveghere, iar acest lucru îi expune la mai multe riscuri.

„Din păcate, în România 1 din 3 copii sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Copiii ramași acasă, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate, lipsiți de afecțiune și supraveghere, sunt expuși la mai multe riscuri: abandonul școlar; autoizolarea; apariția tulburărilor emoționale și comportamentale; risc de a se îmbolnăvi; risc de a intra într-un anturaj negativ (consum de droguri, alcool etc)”, a mai arătat Raluca Turcan.

Potrivit spuselor Ralucăi Turcan, programul național pe care îl promovează PNL prin proiectul legislativ va duce la o ameliorare a acestor probleme cu care se confruntă copiii.

„Lipsa atât a părinților, cât și a reprezentanților legali limitează accesul copiilor la servicii de sănătate și educație, la protecție juridică sau la prestații sociale. Pentru acești copii vor fi elaborate măsuri pentru pregătirea școlară suplimentară și servicii sociale, psihologice și juridice adaptate. La acestea se adaugă și fenomenul migrației generat de conflictele armate”, a precizat deputatul PNL,  pe Facebook.

Statisticile sunt incomplete

Raluca Turcan este de părere că numărul copiilor aflați în evidențele ANPDCA nu este cel corect. Statisticile oficiale nu-i cuprind pe toți copiii ai căror părinți sunt la lucru în străinătate.

În aceste condiții, în lipsa unor evidențe clare este dificil să se stabilească numărul beneficiarilor de aceste măsuri. Drept urmare, programul propus va funcționa, într-o primă fază, ca proiect pilot, ce va fi implementat într-o anumită regiune a țării. Ulterior, în funcție de rezultate, acesta va fi extins și în restul teritoriului.

„Nu se ştie numărul exact al acestor copii care au părinţii plecaţi la muncă, sunt copii care scapă de pe radarul autorităţilor şi care au nevoie de măsuri integrate de sprijin, de un plan naţional şi nu de un program pilot care să funcţioneze într-o parte a ţării”, a subliniat Raluca Turcan.