Proiect de 6 milioane de euro pentru prevenirea inundaţiilor pe Dunăre

Proiect de 6 milioane de euro pentru prevenirea inundaţiilor pe Dunăre

Oficialii din România şi din alte şapte state europene, alături de oameni de ştiinţă şi organizaţii nonguvernamentale, sunt implicaţi într-un proiect de 6 milioane de euro destinat prevenirii inundaţiilor pe Dunăre.

Proiectul, numit Danube Floodrisk (,,Estimarea riscului la inundaţii adaptată diverşilor utilizatori din lunca inundabilă a Dunării") este coordonat de Ministerul Mediului şi Pădurilor în perioada 2009-2012.

Scopul principal al proiectului este punerea bazelor pentru asigurarea unei dezvoltări durabile de-a lungul fluviului Dunărea, prin furnizarea unor hărţi de risc eficiente pentru Lunca Dunării şi pentru prezentarea informaţiilor importante referitoare la riscul inundaţiilor, necesare cerinţelor de planificare spaţială şi economică.

  • Băsescu: Cea mai importantă dimensiune economică a Dunării, transportul naval

În cadrul proiectului, alături de România (în calitate de Lead Partner), participă, ca parteneri, 19 instituţii din alte şapte state europene (Austria, Italia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria), în strânsă cooperare cu ICPDR (Comisia pentru Protecţia Fluviului Dunărea) - principalul beneficiar pe termen lung al proiectului. Finanţare trei sferturi europeană

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, toţi cei implicaţi în proiect, vin cu propuneri de măsuri privind atenuarea inundaţiilor, adaptarea planurilor spaţiale de dezvoltare, tehnici de evaluare pentru dezvoltare economică în zonele inundabile, precum şi creşterea gradului de conştientizare a agenţilor economici, a populaţiei şi a autorităţilor locale privind riscul de inundaţii.

Valoarea totală a proiectului este de 6,32 milioane euro (din care România participă cu 2,1 milioane euro) iar finanţarea se realizează prin intermediului Programului de Cooperare Transnaţională Europa de Sud-Est (SEE), Axa prioritară 2 ,,Protecţia şi îmbunătăţirea mediului înconjurător", domeniul de intervenţie ,,Îmbunătăţirea unui management integrat al apelor şi al prevenirii riscului la inundaţii".

Inundaţiile produse în ultimii 10 ani de-a lungul fluviului Dunărea au dovedit că este necesar ca hărţile de risc la inundaţii să fie realizate la nivel transnaţional de către toate statele din bazinul hidrografic al Dunării.

Inundaţiile cauzate de revărsarea fluviului Dunărea, pe teritoriul României, în 2010, au produs daune semnificative, printre cele mai afectate judeţe numărându-se Brăila, Galaţi şi Tulcea.