Progrese în domeniul geriatriei. Sfaturi ca să ai o viață cât mai lungă, fără complicații de sănătate

Progrese în domeniul geriatriei. Sfaturi ca să ai o viață cât mai lungă, fără complicații de sănătate Sursă: Arhivă EVZ

Rapamicina, o moleculă izolată din bacteriile solului de pe Insula Paștelui, are potențialul de a face parte din prima generație de medicamente împotriva îmbătrânirii. Ramkumar „Ram” Hariharan, biolog computațional la campusul Universității Northeastern din Seattle, consideră că rapamicina este cea mai bună șansă pentru cei care doresc să încetinească sau să inverseze simptomele îmbătrânirii. El spune că s-a demonstrat că rapamicina prelungește durata de viață a șoarecilor cu 15 până la 20 %, chiar și atunci când se începe în timpul vârstei mijlocii a șoarecilor.

Rapamicina, remediul împotriva îmbătrânirii

Indicii cu privire la modul în care rapamicina ar putea afecta durata de viață la om sunt așteptate să provină dintr-un studiu al modului în care rapamicina afectează tratamentele pentru boala parodontală, o afecțiune a gingiilor asociată cu îmbătrânirea care a fost considerată tratabilă, dar incurabilă. FDA va examina efectele rapamicinei asupra bolii parodontale a participanților la studiu, în timp ce alți cercetători vor colabora cu cercetătorul principal pentru a căuta markeri ai îmbătrânirii biologice.

imbatranire

Sursa: Arhiva EVZ

Când vine vorba de oameni, este important să se ia în considerare și sănătatea, față de durata de viață. Deși este posibil să nu se poată prelungi durata de viață umană dincolo de 120 sau 125 de ani, este posibil să se poată adăuga mai multă viață acelor ani, astfel încât să se poată ajunge până la 100 de ani, iar ultimii 10 ani să fie mult mai buni cu ajutorul rapamicinei decât fără ea.

riduri

Riduri. Sursa foto: Dreamstime

Poate reduce multe boli

Studiile pe șoareci au arătat că rapamicina are potențialul de a reduce boala Alzheimer și bolile cardiace. Un studiu pilot analizează, de asemenea, dacă o doză săptămânală de rapamicină poate încetini îmbătrânirea ovarelor și întârzia menopauza, ceea ce are implicații pentru fertilitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rapamicina este numită după Rapa Nui, numele indigen al Insulei Paștelui, unde a fost descoperită ca antibiotic produs de bacteriile din sol. Studiile din anii 1970 și 1980 au arătat că molecula funcționează ca medicament anticancerigen la om, pe lângă faptul că este un imunosupresor care ajută pacienții cu transplant renal să accepte organe noi.

Cum acționează rapamicina

Rapamicina acționează prin modularea efectelor unei proteine numite mTOR, prescurtarea de la „mammalian target of rapamycin”. Hariharan spune că mTOR promovează îmbătrânirea prin încetinirea procesului de reparare celulară cunoscut sub numele de autofagie. El sugerează că rapamicina promovează supraviețuirea celulară prin încetinirea creșterii și reproducerii celulare într-un mod care limitează acumularea de deșeuri care poate duce la boli.