Programul „Rabla pentru electrocasnice”. Vouchere pentru două noi sesiuni
- Maria Dima
- 7 iulie 2024, 22:17
Republica Moldova. Programul „Rabla pentru electrocasnice” continuă. Centrul Național pentru Energie Durabilă a anunțat lansarea a două sesiuni noi-o sesiune pentru electrocasnice mari și una pentru becuri LED. Potrivit reprezentanților CNED, vor fi alocate 12.000 de vouchere pentru becuri LED și 1.499 de vouchere pentru electrocasnice mari. Programul este destinat gospodăriilor din toate localitățile Republicii Moldova.
Bugetul total estimat al programului „Rabla pentru electrocasnice” este de 5,8 milioane de dolari.
„Programul acordă sprijin financiar, sub formă de vouchere, de până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric sau mașină de spălat rufe. Beneficiarii vor contribui cu 20% din valoarea echipamentului. În plus, pentru a beneficia de voucher, beneficiarul trebuie să predea un produs electrocasnic uzat de același tip. Voucherele în valoare de 500 de lei pentru achiziționarea becurilor LED vor fi oferite gratuit, fără contribuție personală”, a transmis CNED, printr-un comunicat de presă.
Programul „Rabla pentru electrocasnice”
Statisticile publicate de CNED arată că, în sesiunile anterioare ale programului, au fost distribuite deja 37.754 vouchere destinate achiziționării de becuri LED și pentru achiziționarea de echipamente mari. În total, familiile vulnerabile au achiziționat cu ajutorul voucherelor 6. 665 de electrocasnice mari și aproape 248. 712 becuri de tip LED.
Beneficiarii sunt informați prin intermediul mesajelor SMS despre disponibilitatea voucherelor în conturile lor personale pe platforma compensatii.gov.md.
Cei interesați pot găsi informații detaliate despre program pe site-ul ecovoucher.md. De asemenea, pot obține sprijin, în cazul în care au probleme cu utilizarea voucherului, de la Centrul de suport din cadrul Centrului Național pentru Energie Durabilă -numărul de telefon 0 8005 5005. Mai multe informații pe ecouvoucher.md sau cned.gov.md.
Programul „Rabla pentru electrocasnice” este susținut financiar de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, în parteneriat cu Centrul Național pentru Energie Durabilă.