Băncile se feresc deocamdată de programul „Prima mașină”

Băncile se feresc deocamdată de programul „Prima mașină”

Nicio bancă nu a anunțat, până acum, că se implică în proiectul pentru achiziția de mașini noi, chiar dacă statul oferă o garanție de 50% din credit.

Zilele trecute, Guvernul a aprobat normele de aplicare ale programului „Prima mașină”. Până acum, interesul din partea băncilor este scăzut. BCR și BRD ar fi interesate, au declarat reprezentanții acestora pentru EVZ, dar analizează încă normele de aplicare.

„Am auzit și noi că ar putea participa la program trei, cinci, șapte, nouă bănci, dar n-am văzut pe nimeni care să fi declarat că se implică”, neau spus reprezentanții altei bănci comerciale. Mai vocali, brokerii de credite spun că, deși este extrem de tentant pentru clienți, prin costul mic, programul este riscant pentru instituțiile de credit, din mai multe motive.

Clienți riscanți - Programul se adresează cu precădere tinerilor cu vârste între 18 și 35 de ani, aceștia fiind încurajați să își ia credit printr- un avans extrem de mic, respectiv 5%. „Cel mai probabil, cea mai mare parte dintre clienți vor avea vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Cei care au depășit 25 de ani au, de regulă, deja o mașină. Or, tinerii cu vârste de până la 25 de ani sunt cei mai riscanți clienți pentru bănci: nu au un istoric de plată, sunt la primul job și au locuri de muncă instabile. Ajung ușor în incapacitate de plată”, a comentat pentru EVZ reprezentantul unei firme de brokeraj credite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comparație cu „Prima casă” - „Riscul asumat de stat și de bancă prin creditele pentru achiziția unei mașini este mult mai mare decât la „Prima casă”, ne-a declarat un alt broker. Dacă un client nu mai plătește creditul pentru casă, locuința este executată silit, iar banca și statul își recuperează banii. În schimb, dacă un client nu mai achită creditul auto, statul și banca nu au altă alternativă decât aceea de a vinde autoturismul, a cărui valoare scade însă exponențial de la un an la altul, și de a executa silit clientul.

Băncile sunt sătule de executări - În caz de nerambursare, statul va achita băncii 50% din împrumut. Ulterior, statul și banca au posibilitatea de a executa silit clientul pentru recuperarea diferenței, dacă aceasta nu se acoperă prin vânzarea mașinii. Însă procedura greoaie nu convine băncilor, care oricum au strâns în bilanțuri multe credite neperformante. Este un alt motiv pentru care acestea ezită să participe.

Condiții de creditare

● Creditele „Prima mașină” au un avans de minimum 5% pentru clienții cu vârste de până la 35 de ani. Dobânda este de circa 5%, durata creditului fiind de maximum 5 ani. Valoarea mașinii nu poate depăși 50.000 de lei, plus TVA.

● Dacă beneficiarul înregistrează restanțe de peste 30 de zile, banca poate trece la executarea garanției

● Statul va achita băncii jumătate din valoarea creditului în maximum 90 de zile de restanță

● Garanția statului poate fi recuperată de la debitor, prin intermediul ANAF

● În caz de neplată a creditului, banca recuperează 50% de la stat și o parte din ce obține din vânzarea mașinii