Programul nuclear aruncă în aer relația dintre Israel și Iran. Armata e pregătită pentru cel mai sumbru scenariu

Programul nuclear aruncă în aer relația dintre Israel și Iran. Armata e pregătită pentru cel mai sumbru scenariu

Între Israel și Iran tensiunea a luat amploare și are ca măr al discordiei programul nuclear. Israelienii au transmis un mesaj categoric.

Tensiuni între Iran, SUA și Israel, pentru că prima țară și-a reluat programul nuclear și îmbogățește uraniu. Pe de o parte, se duc negocieri între americani și guvernul de la Teheran. Pentru ca Iranul să revină în programul care limitează activitatea nucleară. Înțelegerea inițială, cea din anul 2015, prevedea ca iranienii să nu construiască noi instalații de îmbogățire a uraniului. Și asta timp de 15 ani. De asemenea, să-și limiteze numărul de centrifuge și să permită inspecțiile internaționale.

În această problemă a intervenit și Israelul. Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că țara sa este pregătită să ia măsuri. Împotriva Iranului, dacă situația nucleară va impune acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programul nuclear încinge relația dinte Iran și Israel

„Am observat deja caracterul acordurilor cu regimuri extremiste precum cel iranian, atât în secolul trecut, cât şi în secolul actual, cu Administraţia nord-coreeană. Indiferent dacă există sau nu un acord, noi vom face ceea ce este necesar pentru a nu permite Iranului să se doteze cu arme nucleare.” A declarat prim-ministrul Israelului.

Și Benjamin Gantz,  ministrul israelian al Apărării, a vorbit despre o posibilă operațiune militară îndreptată împotriva Iranului.

„Trebuie să ne asigurăm că, dacă va fi semnat un acord cu Iranul, va fi unul care va pune capăt proiectului nuclear. Va permite monitorizarea eficientă pe termen lung şi va pune capăt implicării Iranului în Siria, Yemen şi Irak.

Oficialii israelienii au lansat mesaje de amenințare

Armata israeliană îşi mobilizează forţele şi se pregăteşte pentru orice scenariu, inclusiv pentru cel în care va trebui să lansăm o operaţiune pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare.” A spus oficialul israelian conform timesofisrael.com.

„Iranul distruge ultimele vestigii ale monitorizării Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Și continuă să conteste şi să ameninţe stabilitatea regională. Paşii extremi ai Iranului necesită o reacţie internaţională imediată. Politicile Iranului reprezintă o declaraţie privind intenţiile şi dorinţa de a continua să dezvolte capabilităţi nucleare”. A afirmat și Gabi Ashkenazi, ministrul israelian de Externe.