Teoretic, în spatele sabotajelor s-ar putea afla oricare dintre cei trei mari dușmani ai regimului ayatollahilor, Statele Unite, Israel sau Arabia Saudită. Ziarul israelian Jerusalem Post notează că „accidentele misterioase”  marchează „o creștere semnificativă a tensiunilor dintre Israel și Republica islamică” și că mulți se întreabă dacă nu cumva armata israeliană și-a extins operațiunile „pentru a viza site-urile nucleare cheie”.

De la bun început trebuie spus că este exclus să fie vorba de o coincidență, dat fiind faptul că s-au produs patru incidente în numai câteva zile. Totul a început joi, cu o explozie la complexul militar iranian Prachin. În timp ce guvernul de la Teheran a spus că explozia a fost cauzată de o scurgere de gaz, fotografiile din satelit par să indice „că explozia a avut loc la o unitate în care se fabrică  rachete”.

A urmat apoi  o altă explozie la un spital din Teheran în care au murit 19 oameni. A doua zi, vineri, s-a înregistrat un incendiu care a provocat mari daune unei clădiri din complexul nuclear de la Natanz, cea mai mare unitate de îmbogățire a uraniului din Iran. Un grup dizident necunoscut anterior a revendicat responsabilitatea pentru acest atac. Sâmbătă, un alt incendiu a fost raportat la o centrală din regiunea Ahvzaz din sudul Iranului, aproape de granița irakiană.

E drept,  explozia de la spital s-ar putea să nu  aibă legătură cu misterioasele „accidente”, dar fiind că Iranul este cunoscut pentru infrastructura sa îmbătrânită. Chiar și așa, însă, nimeni nu-și poate face iluzii că celelalte explozii și incendii  ar fi fost întâmplătoare,


Cu ce vor fi loviți dușmanii Israelului. Dezvăluiri din unitatea secretă 9900

Puterea uriașă a Teheranului. Sunt siliți americanii să atace programul nuclear iranian?


De altfel, Israelul a avertizat în mod repetat Teheranul în legătură cu ambițiile nucleare și aspirația acestei țări de a deveni hegemonul regiunii.  Israelul a recunoscut  sute de atacuri aeriene ca parte a campaniei sale de „război între războaie” pentru a preveni transferul armelor avansate  către milițiile Hezbollah care acționează în Liban și Siria, de unde ar putea acționa cu ușurință împotriva Israelului:

Șeful Statului Major al Forțelor Armate Israeliene , lt.-Gen. Aviv Kochavi, a avertizat că Iranul a devenit cea mai periculoasă țară din Orientul Mijlociu și că „a înregistrat progrese semnificative cu programul său nuclear, dar [amenințarea nucleară] nu mai este singura. Iranul deține și arme convenționale” extrem de periculoase.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE