Evenimentul Zilei > Actualitate > Programul nuclear al Iranului, lovit de explozii ”misterioase”. Cine sunt sabotorii?
Programul nuclear al Iranului, lovit de explozii ”misterioase”. Cine sunt sabotorii?

Programul nuclear al Iranului, lovit de explozii ”misterioase”. Cine sunt sabotorii?

Iranul nu a acuzat pe nimeni pentru exploziile înregistrate în ultima vreme la bazele militare unde se lucrează la rachete sau la programul nuclear. Oficialii de la Teheran s-au mulțumit să declare, însă, că știu cine se află în spatele acestor operațiuni.

Teoretic, în spatele sabotajelor s-ar putea afla oricare dintre cei trei mari dușmani ai regimului ayatollahilor, Statele Unite, Israel sau Arabia Saudită. Ziarul israelian Jerusalem Post notează că „accidentele misterioase”  marchează „o creștere semnificativă a tensiunilor dintre Israel și Republica islamică” și că mulți se întreabă dacă nu cumva armata israeliană și-a extins operațiunile „pentru a viza site-urile nucleare cheie”.

De la bun început trebuie spus că este exclus să fie vorba de o coincidență, dat fiind faptul că s-au produs patru incidente în numai câteva zile. Totul a început joi, cu o explozie la complexul militar iranian Prachin. În timp ce guvernul de la Teheran a spus că explozia a fost cauzată de o scurgere de gaz, fotografiile din satelit par să indice „că explozia a avut loc la o unitate în care se fabrică  rachete”.

A urmat apoi  o altă explozie la un spital din Teheran în care au murit 19 oameni. A doua zi, vineri, s-a înregistrat un incendiu care a provocat mari daune unei clădiri din complexul nuclear de la Natanz, cea mai mare unitate de îmbogățire a uraniului din Iran. Un grup dizident necunoscut anterior a revendicat responsabilitatea pentru acest atac. Sâmbătă, un alt incendiu a fost raportat la o centrală din regiunea Ahvzaz din sudul Iranului, aproape de granița irakiană.

E drept,  explozia de la spital s-ar putea să nu  aibă legătură cu misterioasele „accidente”, dar fiind că Iranul este cunoscut pentru infrastructura sa îmbătrânită. Chiar și așa, însă, nimeni nu-și poate face iluzii că celelalte explozii și incendii  ar fi fost întâmplătoare,


Cu ce vor fi loviți dușmanii Israelului. Dezvăluiri din unitatea secretă 9900

Puterea uriașă a Teheranului. Sunt siliți americanii să atace programul nuclear iranian?


De altfel, Israelul a avertizat în mod repetat Teheranul în legătură cu ambițiile nucleare și aspirația acestei țări de a deveni hegemonul regiunii.  Israelul a recunoscut  sute de atacuri aeriene ca parte a campaniei sale de „război între războaie” pentru a preveni transferul armelor avansate  către milițiile Hezbollah care acționează în Liban și Siria, de unde ar putea acționa cu ușurință împotriva Israelului:

Șeful Statului Major al Forțelor Armate Israeliene , lt.-Gen. Aviv Kochavi, a avertizat că Iranul a devenit cea mai periculoasă țară din Orientul Mijlociu și că „a înregistrat progrese semnificative cu programul său nuclear, dar [amenințarea nucleară] nu mai este singura. Iranul deține și arme convenționale” extrem de periculoase.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: