Evenimentul Zilei > International > Programul NSA. Puterile spionajului din era Bush, suspendate
Programul NSA. Puterile spionajului din era Bush, suspendate

Programul NSA. Puterile spionajului din era Bush, suspendate

Capacitățile de supraveghere și strângere de date ale Agenției Naționale de Securitate (NSA) au fost diminuate, după ce în Senatul american nu s-a ajuns la un acord pentru prelungirea prevederilor Patriot Act

Este prima reformă importantă a serviciilor de informații, care are loc în timpul unei generații, scrie presa internațională.


Senatorii republicani în frunte cu Rand Paul s-au bucurat vizibil când au anunțat că Patriot Act a expirat


După 2001, serviciile secrete americane au primit puteri și drepturi suplimentare, în lupta contra terorismului. La aproape doi ani după dezvăluirile făcute de fostul angajat CIA Edward Snowden, referitoare la înregistrarea a milioane de convorbiri telefonice ale cetățenilor americani, criticii supravegherii extinse au mers până în pânzele albe, luptând pentru eliminarea unor drepturi ale NSA și nu numai.

O nouă legislație

Prevederile care au expirat vor fi înlocuite, din iunie, cu o nouă legislație, „USA Freedom Act”, care interzice permanent Agenției Naționale de Securitate să colecteze înregistrări ale telefoanelor și introduce noi reguli de transparență pentru activitățile de monitorizare. Până atunci, însă, FBI nu mai are dreptul de a-și folosi puterile acordate de Patriot Act, inclusiv „înregistrările de business”, ale mesajelor pe internet, rezervările la hotel, închirieri de mașini sau utilizarea cardurilor de credit.

Casa Albă nu e de acord

Casa Albă a deplâns lipsa unui acord în Senat, cerând aleşilor să voteze rapid pentru a pune capăt unei suspendări „iresponsabile”. Cele mai controversate prevederi, potrivit Secțiunii 215, permiteau NSA să colecționeze datele a milioane de americani și să le stocheze pentru cinci ani. Acum acest lucru este interzis. Autoritățile n-au voie să păstreze înregistrări ale suspecților de terorism, care-și schimbă mijloacele de comunicație, de pildă telefoanele. ci vor avea nevoie de mandate individuale pentru fiecare aparat în parte.

În al treilea rând, guvernul pierde posibilitatea de a utiliza instrumente de securitate națională contra „lupilor singuratici”, dacă nu pot face legătura cu o organizație teroristă, de genul Statului Islamic.