Programele Student Invest și Family Start s-au terminat cu un eșec. Nici 10% din fonduri nu au fost accesate

Programele Student Invest și Family Start s-au terminat cu un eșec. Nici 10% din fonduri nu au fost accesate Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Student Invest și Family Start sunt cele două programe pregătite de Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea, pentru studenți și tinerii care voiau să își achiziționeze o casă. Ambele au luat sfârșit și au fost un eșec pentru Guvern.

Cele două programe pregătite de Ministerul Familiei au eșuat pentru că din plafonul de 500 de milioane de lei au fost acordate credite total de doar 33 de milioane de lei. Acest lucru înseamnă că nici măcar 10% din fonduri nu au fost folosite. Autoritățile au început să pregătească o nouă sesiune, care aduce modificări la cererea băncilor partenere proiectului.

În programul Student Invest, care a început la jumătatea lunii noiembrie și s-a încheiat la finalul anului 2022, doar 475 de tineri au cerut credire de aproximativ 23 de milioane de lei. Plafonul maxim stabilit pentru acest program a fost de 250 milioane de lei. Banii puteau fi folosiți pentru plata taxei de la facultate, de la cămin sau chiar pentru avansul unei locuințe. Multe dintre persoanele care puteau accesa acești bani nu știau de existența programului.

Andrei Perianu, cofondator unei platforme financiare, a spus că „românii nu sunt iubitori de credite în general, dar cei care au văzut oportunitatea au profitat de el. Un dezavantaj, dacă vreți să spunem așa, este că trebuie să fii angajat sau să folosești un părinte codebitor care să aibă venituri cu care să susțină rambursarea creditului”. Din totalul de 475 de tineri care au aplicat pentru credit, 418 au cerut suma maximă de 50.000 de lei. Cei mai mulți au folosit banii pentru cumpărarea unei locuințe, pentru chirie sau taxe de studii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificările aduse programului Student Invest

Reprezentanții Ministerului Familiei speră că acest program să fie reînceput în acest an, dar cu unele modificări. George Ciubotaru, purtătorul de cuvânt al ministerului, a explicat că „programul s-a oprit pentru că am primit semnale din partea băncilor că ar trebui schimbate anumite criterii în cea ce pricește vârsta persoanelor care iau credit, să mărim plafonul de garantare. La programul Student Invest vom majora suma de creditare de la 10.000 de euro la 15.000 de euro”.

Autoritățile vor să mărească vârsta de înscriere din acest program până la 45 de ani pentru ca doctoranzii sau medicii rezidenți să aibă și ei acces. În ceea ce privește programul Family Start, cel care este dedicat familiilor care au nevoie de bani de nuntă, mașină, o locuință sau diverse intervenții chirurgicale, doar 138 de oameni au accesat banii. Din plafonul de 250 de milioane de lei au fost cheltuiți doar 10 milioane. Pot aplica la acest program persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, cu un venit lunar pe familie de până în 7.500 de lei, potrivit StirileProTV.