PROGNOZA METEO. Temperaturile scad cu 10 grade în acest weekend
- Daniela Șerb
- 2 aprilie 2014, 07:00
Prognoza meteo pentru acest final de săptămână indică o răcire a vremii în toată ţara. Sâmbătă şi duminică ploile vor ajunge şi în sudul ţării şi va cădea bruma.
După temperaturile nefiresc de ridicate pentru această perioadă vremea se va răci în special sâmbătă şi duminică. De fapt, explică Mihai Tinu, meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie, revenim la un firesc al acestei perioade. „În mod normal,temperaturile ar trebui să fie de maximum 14-19 grade Celsius și minimum 2-8 grade. În fapt, ele au fost mult mai ridicate”.
Frigul vine de la Est
Răcirea vremii va avea loc treptat. Mâine, în ţară, temperaturile maxime vor fi de 10-22 de grade, iar vineri de 14-24 de grade pentru ca, de sâmbătă, valorile termice să scadă cu 10 grade Celsius din cauza unei mase de aer rece care pătrunde dinspre Moldova. Ploile vor ajunge în sud, iar tendinţa se va menţine şi duminică. Un alt fenomen anunţat de specialişti este căderea brumei.
Sâmbătă
Vremea se va răci în sud-vest şi sud. Ploaia va fi prezentă pe arii extinse, iar vântul va bate cu putere. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8 şi 19 grade, cu 10 grade mai mici faţă de maximele zilelor anterioare, iar cele minime între – 4 grade şi 6 grade. În Moldova şi depresiunile intramontane ale Carpaţilor Orientali va cădea bruma.
Duminică
Vremea îşi va păstra aceleaşi caracteristici ca sâmbătă. „Aceste variaţii de temperatură sunt normale pentru luna aprilie. Vestea bună ar fi că, de săptămâna viitoare, timpul se va îndrepta”, dă asigurări meteorologul Mihai Tinu. Cât priveşte prognoza pentru Florii sau pentru Paşte, spune acesta, este prea devreme pentru a face un prognostic: „Conform estimărilor de la Centrul European de Prognoză, se pare că va fi ploaie în vest, centru şi nord, dar e prea devreme să ştim cu siguranţă”.
„Să sperăm că nu pierdem fructele”
Horticultorii susţin, la rândul lor, că răcirea vremii nu va dăuna caişilor şi piersicilor deja înfloriţi. „Bruma căzută pe flori nu este periculoasă. Rău ar fi fost dacă pomii ar fi legat deja, dar nu este cazul. Să sperăm că nu vom pierde fructele de anul acesta. La temperaturi de -1, -2 grade, atunci când pomii au deja fructe se fac fumigaţii în livezi pentru a împiedica atacul concret al frigului asupra fructelor”, a precizat prof.univ.dr. Maria Băla, cadru universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Timişoara.
Ani cu frig şi zăpezi în aprilie
1990 şi 1992 – 11 şi 12 aprilie 1995 – 29 martie şi 11 aprilie 1996 – 15 aprilie 1997 – 23 aprilie 2001 – 30 martie şi 14 aprilie 2003 – 7 şi 8 aprilie 2012 – 7 şi 8 aprilie - a nins abundent în nordul Moldovei, stratul de zăpadă ajungând la 30 de cm