Prognoza meteo. Vremea se răcește în toată țara. Ninsori și vânt puternic în mai multe zone
- Andreea Vlad
- 7 decembrie 2020, 07:00
Luni, vremea se va răci în toată țara și va fi în general închisă. Vor fi precipitații ce se vor extinde treptat, dinspre sud-vest, cuprinzând majoritatea regiunilor, fiind predominant ploi ziua și mixte noaptea.
Luni, vremea se va răci în toată ţara şi va fi în general închisă. Aria precipitaţiilor, mai ales ploi, se va extinde treptat dinspre sud-vest. La munte, mai ales în Munţii Banatului şi Carpaţii Meridionali, vor predomina ninsorile, temporar viscolite. Izolat se va depune polei. Vântul va avea intensificări în aproape toată ţara, cu viteze, în general, între 50 şi 60 km/h, iar în sudul Banatului şi pe crestele montane vor fi rafale de peste 70...80 km/h.
Temperaturile maxime, în scădere mai accentuată în regiunile nord-estice, unde vor fi predominant negative, se vor situa între -3...-1 grad în Moldova şi 10...11 grade în Crişana şi Maramureş. Izolat, dimineaţa, va mai fi ceaţă.
În Capitală, vremea va continua să se răcească şi se va menţine închisă. Ziua, trecător, va ploua slab, iar spre seară vor fi condiţii de lapoviţă. Temporar, vântul va avea intensificări, cu rafale de 40...50 km/h. Temperatura maximă va fi de 2...4 grade, iar cea minimă de 1-2 grade.
La munte, vremea se va răci şi va fi în general închisă. Aria precipitaţiilor, predominant sub formă de ninsoare, se va extinde treptat dinspre zona Munţilor Banatului. Ninsorile vor fi temporar viscolite, iar stratul de zăpadă nou depus va fi mai consistent în Munţii Banatului şi Carpaţii Meridionali. Vântul va avea intensificări mai ales pe creste, cu rafale de peste 70...80 km/h.
Ninsoare. Viscol și Temperaturi scăzute
De altfel, meteorologii au anunțat că luna decembrie va aduce ninsoare, viscol şi ceaţă în mai multe zone din ţară, iar valorile termice vor înregistra o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de ultima lună de toamnă, se arată în caracterizarea climatică a acestei luni, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
„Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni şi mai rar, lapoviţă şi ploaie.
O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună, dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni.
Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius, faţă de ultima lună de toamnă”, precizează specialiştii ANM.