Profiturile companiilor rusești au crescut cu 25%, deși acestea au fost aspru sancționate în urma războiului din Ucraina

Profiturile companiilor rusești au crescut cu 25%, deși acestea au fost aspru sancționate în urma războiului din Ucraina Sursă: Александр Марко | Dreamstime.com

Profiturile companiilor rusești au crescut în al doilea trimestru din 2022 cu 25%, chiar dacă sancțiunile americane și europene impuse în urma invaziei din Ucraina au împins economia în recesiune.

Astfel, profitul net al companiilor rusești au ajuns la 9,5 trilioane de ruble, echivalentul a 144 de miliarde de dolari.

Cel mai mult a crescut profitul companiilor care se ocupă de transport și depozitare, cu +168%, în timp ce cel mai mic profit a fost înregistrat la  întreprinderile din sectorul de producție, doar +44%.

Domeniul mineritului și cel al comerțului au înregistrat pierderi de -51%, respectiv de -13%. De asemenea, în sectorul tehnologic, unde companiile occidentale s-au retras în masă, profiturile au scăzut cu 48%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profituri au fost înregistrate și în sectorul imobiliar și în cel al construcțiilor. Au crescut, de asemenea, și câștigurile din hoteluri și catering, deoarece rușii au rămas acasă, din cauză că serviciile aeriene internaționale erau limitate.

„Rezultatele din al doilea trimestru au fost foarte bune, demonstrând rezistența economiei ruse”, au scris analiștii de la creditorul de stat. „Creșterea solidă a profitului oferă speranță pentru o revigorare a investițiilor corporative”, potrivit Bloomberg.

Comisia Europeană a adoptat al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Prosperitatea companiilor rusești vine chiar și după ce Comisia Europeană a adoptat la începutul lunii iulie al șaptelea pachet de sancțiuni, ca urmare a războiului din Ucraina.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare. Prin urmare, propunem astăzi să înăsprim sancțiunile noastre dure împotriva Kremlinului, să le aplicăm mai eficient și să le prelungim până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să plătească în continuare un preț ridicat pentru agresiunea sa”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu toate acestea, o serie de excepții au fost făcute în domenii cheie de activitate. Au fost reduse restricțiile pentru transportul de petrol, pentru operațiuni cu produse agricole și achiziții de echipamente medicale.

Și Washingtonul a lansat un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei la începutul lunii august. Ele au fost îndreptate împotriva unor companii şi oligarhi ruşi, apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin.

Au fost vizaţi trei oligarhi, întreprinderi publice ruse şi 24 entităţi ruseşti legate de apărare şi tehnologie.