Profilul lui Vlad Țepeș, dezvăluit pe baza unei scrisori vechi

Profilul lui Vlad Țepeș, dezvăluit pe baza unei scrisori vechiVlad Tepes avea o boală rară. Sursa foto: Wikipedia

Un document vechi de peste 500 de an iar putea aduce informații noi despre Vlad Țepeș, domnitorul valah care a inspirat personajul Dracula, al scriitorului irlandez Bram Stoker. Doi oameni de știință, Gleb și Zvetlana Zilberstein, speră că vor scoate la iveală, din analiza materialului, lucruri noi despre sănătatea, mediul în care trăia și obiceiurile voievodului.

Gleb și Svetlana Zilberstein sunt specializați în analiza „biomoleculelor istorice” pe care le extrag din lucruri care au aparținut unor personaje din trecut. Supranumiți „detectivi ai proteinelor” sau „chimiști istorici”, cei doi spun că pot reconstrui imaginea unui om care a trăit în trecut din analiza biomoleculelor pe care le extrag din urmele de transpirație, amprente sau saliva.

„Treaba noastră este să găsim urmele biochimice rămase din momentul în care obiectul istoric a fost creat sau când a fost folosit de un personaj istoric. Atunci când sunt găsite biomolecule istorice, începem să le analizăm. Adică, să determinăm compoziția moleculară și vârsta moleculelor istorice. Determinăm în principal proteinele și metaboliții”, a declarat Gleb Zilberstein, citat de publicația The Mirror.

Moleculele la care fac referire cei doi oameni de știință sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă mai multe informații despre condițiile de mediu, sănătatea, stilul de viață, alimentația persoanei istorice căreia i-au aparținut.

Profilul lui Vlad Țepeș, în baza unui document de 500 de ani

În cazul de față, ce doi au reușit să analizeze o scrisoare datată din secolul XV, atribuită lui Vlad Țepeș. Astfel, cei doi oameni de știință, speră să-i contureze profilul pe baza noilor informații pe care le vor obține.

„A fost mistic faptul că am extras moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stoker a fost publicat acum 125 de ani. Nu am planificat în mod special această dată. Toată noaptea, după extragerea moleculelor lui Dracula, a plouat și a fulgerat, câinii au urlat. A fost într-adevăr o atmosferă foarte magică. Contele Dracula și-a binecuvântat eliberarea din arhiva românească”, a mai spus Gleb Zilberstein.

Ei au lucrat în Transilvania, pe scrisoarea semnată de Vlad Țepeș în urmă cu peste 500 de ani, căutând material genetic din transpirația, amprentele și saliva domnitorului, scrie The Mirror. Documentul a fost scrisă de Vlad Dracula către locuitorii din Sibiu, la 4 august 1475. El îi informa că intenționează să-și stabilească reședința în orașul lor.

„Cu ajutorul analizei, ne așteptăm să primim un instantaneu al unui portret molecular al lui Vlad Dracula în momentul în care a scris sau a semnat această scrisoare, adică starea sa de sănătate, ce mânca și cum era atmosfera din jurul”, a precizat omul de știință.

Sursa foto: Antena 3

Soții Zilberstein au experiență în astfel de analize

Originari din Kazahstan, soții Zilberstein au lucrat împreună cu profesorul Pier Giorgio Righetti de la Universitatea Politehnică din Milano. Ei au dezvoltat o metodă de analiză biochimică folosită pentru a extrage proteine din obiecte atinse sau purtate de persoane de mult timp decedate.

Ei nu sunt la primul experiment prin care încearcă să determine profilul unei personalități din trecut. Prima analiză a fost pe manuscrisul original al romanului „Maestrul și Margareta”, pentru a determina imaginea scriitorului sovietic Mihail Bulgakov. Pe document au identificat urme de morfină și proteine de patologie renală, ceea ce demonstrează că autorul și-a scris cartea în timp ce se trata pentru dureri acute de rinichi.

După Bulgakov, a urmat Anton Cehov, cercetătorii analizând o cămașă a acestuia, în care era îmbrăcat la momentul morții, dar și ultima sa scrisoare. Ei au putut stabili că scriitorul rus a murit în urma unui atac cerebral, deși suferea de tuberculoză și urma diferite tratamente cu analgezice.

Ne puteți urmări și pe Google News