PROFESORUL DE NUTRITIE: Fierbe carnea la oala sub presiune
- Adam Popescu
- 27 februarie 2007, 02:00
Va raspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Daniela Croitoriu: Legumele si carnea fierte in oala sub presiune sunt mai sanatoase decat cele preparate intr-o cratita obisnuita? Atat carnea, cat si legumele fierte in oala sub presiune sunt mai bune pentru ca atunci cand sunt preparate se ating presiuni mai mari, iar timpul de fierbere este mai mic. In plus, „degradarile” sunt mai putine. Va recomand insa ca atat legumele, cat si carnea sa nu le fierbeti in multa apa, ci numai cat sa le acoperiti. In acest fel, se vor pastra in stare activa cantitati mai mari de vitamine si saruri minerale. Pentru a mentine cat mai bine calitatile legumelor, in restaurante din Vest supa este servita „clara”, iar cubuletele de legume sunt puse alaturi, aproape crude pentru a le adauga ulterior. Si mai bine ar fi ca legumele sa fie preparate in vapori de apa, in oale speciale multietajate, care nu sunt sub presiune. Aurel, 35 de ani, Bucuresti: Zilnic, lucrez aproape zece ore in fata computerului. Nu prea am timp sa fac miscare si m-am ingrasat destul de vizibil. In timpul zilei nu am cum sa mananc o masa consistenta. Ce ar trebui sa fac pentru a nu ma ingrasa? Va recomand sa va portionati mancarea. Incercati ca dimineata sa mancati mai mult, sa transformati micul dejun in masa de pranz. La serviciu luati-va sandvisuri preparate din paine integrala, curcan, pui sau carne de vita, slaba. In plus, mancati de-a lungul zilei legume si fructe crude, cat mai colorate. Foarte buni sunt morcovii, care contin carotenoizi si ajuta vederea. Ochii va sunt extrem de solicitati de monitorul computerului, chiar daca acesta este „low radiation”. Seara nu consumati decat salate si nu mai mancati consistent seara, dupa ora 18.00-19.00.